Sjoerd Witteman bij de zonnepomp in zijn land in de Meerpolder. 'We doen dit graag voor de weidevogels.' Foto: Simone Langeveld
Sjoerd Witteman bij de zonnepomp in zijn land in de Meerpolder. 'We doen dit graag voor de weidevogels.' Foto: Simone Langeveld (Foto: Simone Langeveld)

'Meer jongen beter kunnen voeden, daar gaat het om'

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Weidevogels daar is het om te doen. Kieviten, grutto's, scholeksters, tureluurs deze vogels zijn trouwe bezoekers van de Hollandse weiden maar staan flink onder druk. Sjoerd Witteman boert al 10 jaar in de Meerpolder samen met zijn vrouw Lisette Witteman-Verhoog. Met veel passie verzorgen zij het Groene Hart Rund. Wat doen die twee zonnepanelen in hun land?

Wat doen jullie voor de weidevogels? Sjoerd: "Sinds wij hier wonen kom ik hier in de polder, vooral in het middengebied en de rustigere randen, weidevogels tegen. Er zijn stukken land daar hebben we afgesproken met de Groene Klaver in het gebiedsplan nu niet te komen. Dat is rustgebied van april tot half juni. Dan hebben de vogels gelegenheid te nestelen. De kieviten beginnen altijd wat vroeger. Zij gaan graag in het kale maïsland zitten nestelen. Als we daar aan het werk gaan dan verplaatsen we het hele nest. Er zijn vaste vrijwilligers van de werkgroep Groenbeheer Leidschendam-Voorburg, die ook in ons land, al jaren de nesten tellen en lokaliseren. Dit wordt aangetekend op een kaart die in de stal hangt. Zo weet ik waar ik op moet letten als ik het land op moet."
Je hebt een zonnepomp in het land, waarom? "Dit is een stuk land, 1 ha, waar we de grond, vooral de omgeving van de greppels de komende twee maanden nat gaan houden. Tot half juni. We zetten het land niet helemaal onder water, maar zorgen voor wat extra ondiepe slootjes. Naast zo'n volgelopen greppel wordt de grond aan beide kanten 10 meter ernaast heel nat en daar kunnen de vogels dan gemakkelijk wormen en emelten (larven langpootmug) uit de bodem halen. Dit gaat niet als de grond te droog is. Juist als de kleintjes net uit het ei zijn hebben de weidevogels heel veel insecten nodig om aan de jongen te voeren. De pomp, gevoed door de accu met de zonnecollectoren, ligt in het water en via die buis (blauw) gaat water het weiland in om dit stuk grond en ook de greppels hier onder water te zetten en zo voor een goede natte 'voedingsbodem' te zorgen." Naast dat ze genoeg voedsel kunnen vinden, moeten de jongen ook beschut zijn door hoog gras en wordt er in dezelfde periode niet gemaaid. Sjoerd: "Kijk die scholekster, die heeft hier vaker genesteld."

Nog meer gevaar! Er zijn veel natuurlijke vijanden: andere (roof)vogels, hermelijn of een vos. Toch, alle beetjes helpen. Ook deze pomp die op initiatief van de Groene Klaver (coöperatie van agrarische natuurverenigingen) nu in de Meerpolder is te vinden.

Meer berichten