7 Year Itch

Vorige week schreef ik op deze plek dat ik zo benieuwd was naar de formatiegesprekken voor een nieuw college van burgemeester en wethouders. Ik was benieuwd hoe de gesprekken tussen informateur Marc Rosier en de verschillende partijen waren gegaan en ik dacht dat het met Hilbrand Nawijn en Robin Paalvast vast gezellig 'oude jongens krentenbrood' zou zijn geweest. De drie partijen hebben immers de afgelopen jaren de stad bestuurd dus die kunnen wel door één deur, dacht ik zo.

Nou ik zat er helemaal naast want vrijdag wees diezelfde Robin Paalvast de door Rosier geopperde coalitie resoluut van de hand. Het D66 van Robin Paalvast wil helemaal niet met de VVD en LHN in een college. Ook al heeft hij er net met die partijen vier jaar opzitten. En daarvoor waren ze ook al vier jaar een setje. Misschien dat de 7 year itch ook in het bestuurlijke huwelijk op is gaan spelen. En was het de laatste jaren zwaarder dan wij denken, waardoor Robin Paalvast dacht 'niet nog vier jaar met die twee'. Ik weet het niet. Rosier heeft die aarzeling bij zijn twee linkse partners wél aangevoeld en dacht, 'als ik D66 en GroenLinks nu de duurzaamheidswortel voorhoud, dan happen ze wel toe'. Nou, niet dus. Paalvast zegt zich bedreigd te voelen omdat Rosier heeft gezegd dat als hij niet meedoet hij een andere coalitie zónder D66 gaat vormen en vindt dit geen basis van gelijkwaardigheid. En Jordy Boerboom van GroenLinks is helemaal niet overtuigd van de duurzame ambities van beoogd coalitiepartner LHN. Dus einde verhaal.

In huize Ouwerkerk gingen we gelijk aan het rekenen welke combinaties er nog meer mogelijk zijn. En dat zijn er nogal wat. Met slechts 5 partijen die 4 zetels of meer hebben wordt de Zoetermeerse gemeenteraad deze periode bevolkt door maar liefst 6 partijen die 2 zetels hebben. Rekenkundig zijn er dus wel wat combinaties te maken. Of die allemaal zo handig en werkzaam zijn, dat zal de tijd leren. Inmiddels ligt het op het bordje van VVD-senator Helmi Huijbregts. Gaat zij de 7 year itch wegpoetsen of ziet ook zij geen heil meer in dit huwelijk? Wordt vervolgd.

Hélène Ouwerkerk

Meer berichten