Boven: Ginno Rehling (links) en Bart Meijer. Onder: Emma Groot (links) en Pauline Schenkel. Foto PR
Boven: Ginno Rehling (links) en Bart Meijer. Onder: Emma Groot (links) en Pauline Schenkel. Foto PR (Foto: Kees van Rongen)

Theater over cyberpesten om Zoetermeer pestvrij te maken

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Al 1725 brugklassers, 70 mentoren en 200 ouders zagen de voorstelling over cyberpesten. De initiatiefnemers zijn helder over hun ambities. Zij willen Zoetermeer helemaal pestvrij maken.

Hun voorstelling is volgens de theatermakers Pauline Schenkel, Emma Groot, Ginno Rehling en Bart Meijer de eerste aanzet tot deze ambitie. Ze hebben onder leiding van initiatiefneemster en directrice van het Collectief, Yu Lan Leffers, de voorstelling zelf ontwikkeld.

"Drie jaar geleden zijn we begonnen met de ontwikkeling van het programma," vertelt Pauline. "Daarbij gingen we niet uit van onze visie. We zijn met kinderen gaan praten, die het pesten zelf hebben ondervonden. Maar ook de zogenaamde meelopers, die het hadden meegemaakt."

"De voorstelling Shame & Share over online pesten is actueel. Het is een heftig verhaal, waarin diverse personages aan bod komen: iemand die wordt gevraagd een sexy foto te sturen en iemand die nare opmerkingen terugziet op haar facebookpagina," legt Ginno uit. "Het is een interactieve voorstelling. De kinderen worden in de gang al willekeurig verdeeld in likes en dislikes. Hierdoor raken ze meteen betrokken en ontstaat de discussie waarom word ik gepest en waarom horen zij bij de groep meelopers. Ze ontdekken in de loop van de voorstelling wat de gevolgen zijn van hun actie. In het gesprek na de voorstelling geven ze toe, dat ze er geen goed gevoel over hadden om mee te doen met het pesten, maar dat ze zich min of meer gedwongen voelden. Achteraf zegt 99,9 procent van de leerlingen: 'Als ik het verhaal had geweten, dan had ik nooit aan het pesten meegedaan'. "Eigenlijk hadden we meer ouders bij onze voorstellingen verwacht, want zij zijn heel belangrijk om het probleem van pesten aan te pakken," zegt Emma. "De scholen zijn enthousiast over de voorstelling. Wij hebben ook een lespakket voor scholen ontwikkeld, waarvan zij gebruik kunnen maken."

De voorstelling Shame & Share is op de Dag tegen Pesten, donderdag 19 april om 19.30 uur, te zien in CKC. De toegang is gratis. Aanmelden: www.ckc-zoetermeer.nl, zodat u verzekerd bent van een plek.

De cultuurfondsen en gemeente vinden de voorstelling belangrijk en maken het mogelijk om de voorstelling gratis bij te wonen. Wel vooraf aanmelden: www.ckc-zoetermeer.nl

Meer berichten