VVD-er Helmi Huijbregts moet de formatie vlot gaan trekken

Door Hélène Ouwerkerk

De VVD-senator Helmi Huijbregts is maandagavond aangesteld als informateur van het college. Dit nadat er vrijdag een streep werd getrokken door het voorstel van informateur Marc Rosier om een college te vormen tussen VVD, GroenLinks, D66 en LHN.

Zoetermeer - Informateur Rosier had aangegeven dat duurzaamheid een speerpunt moest zijn van het nieuwe college. Het kon Robin Paalvast (D66) en Jordy Boerboom (GroenLinks) niet overtuigen en zij zegden hun steun voor deze coalitie op.

Jordy Boerboom: "Onze eerste voorkeur is VVD-CDA-D66-GL, dat doet het meest recht aan de uitslag. Het duurzaamheidspact is door driekwart van de Raad ondertekend dus dat gaat toch door. Wij zetten erg onze vraagtekens bij LHN. Die hebben het duurzaamheidspact niet eens ondertekend." Paalvast is het vertrouwen kwijt. "Wij voelen ons voor het blok gezet. Er is gezegd als het niet lukt met jullie, dan gaan VVD en LHN op zoek naar andere partners", zegt hij.

Marc Rosier vindt het "jammer dat het zo is gelopen. Ik merkte twijfels bij D66 en GroenLinks en die heb ik door de duurzaamheidsparagraaf proberen weg te nemen", zegt hij. Hij is blij dat Huijbregts de formatie gaat doen. "Zij heeft veel ervaring en heeft ook een moeilijke formatie in Zutphen geleid", zegt hij. "Alles ligt open." Rosier verwacht dat de informateur begin volgende week met een voorstel komt.

Meer berichten