Geschokte reacties op overlijden oud-wethouder Pieter Smit

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Geheel onverwacht is oud-wethouder Pieter Smit dinsdagavond aan een hartstilstand overleden. Smit, sinds 2010 burgemeester van Oldambt, is slechts 54 jaar geworden.

Oud-raadslid Flip Huisman noemt het overlijden van Smit een enorme schok. "Ik ben hem altijd blijven volgen en we hadden nog regelmatig contact. Ik had daarom een appje van RTV Noord op mijn telefoon staan. Gisteravond zag ik het bericht verschijnen, dan zak je door de grond", zegt hij geëmotioneerd. Huisman en Smit waren samen 20 jaar politiek actief in Zoetermeer. "Ik herinner hem als een geweldige joviale kerel. Hij stond voor iedereen klaar en had zoveel humor. We trokken ook veel met elkaar op", vertelt Huisman. Hij memoreert dat Smit zeker zijn sporen in Zoetermeer heeft achter gelaten. "Hij was wethouder van verkeer en heeft de start gemaakt met het aanpakken van onveilige verkeerssituaties. Ook was de verbinding van het Stadshart naar de Dorpsstraat iets wat Smit op de agenda heeft gezet. De culturele as is er weliswaar niet gekomen maar de Nicolaasbrug en het Stadsmuseum zijn wel onderdelen van zijn plan." Sinds 8 jaar was Smit burgemeester van Oldambt. "Hij heeft het daar zo goed gedaan als burgemeester. Oldambt verliest echt een geweldige burgemeester. Dat geldt ook voor zijn wethouderschap. Hij was wethouder in een college van zes kerels. Pieter was altijd de aanjager en het cement in het college."

Op Social Media regent het reacties op het overlijden van Pieter Smit. Hieruit blijkt hoe geliefd de oud-wethouder was. Patrick van Domburg: "Schokkend en buitengewoon triest. Met Pieter wethouder geweest, erna collega-burgemeester. Maar bovenal was hij een fijne vriend." Marijke van der Meer: "Hij was zo blij toen hij burgemeester werd. Vorige week hoorde ik hem nog op radio 1 en je hoorde hoe geweldig hij het naar zijn zin had in Oldambt en met hoeveel plezier hij daar burgervader was. Het is onvoorstelbaar dat zo'n grote sterke beer van een vent zo plotseling uit het leven is weggerukt." Burgemeester Aptroot: "Afschuwelijk nieuws. Velen in onze stad leven met zijn familie mee." Henry van Maanen: "Een fijn mens en als wethouder van Cultuur in Zoetermeer was hij zeer betrokken bij Harpe Davids Zoetermeer en de Rabobank Taptoe."

Pieter Smit was vanaf 1999 raadslid voor D66 in Zoetermeer en was vanaf 2006 wethouder. In 2010 werd hij burgemeester van het Groningse Oldambt. In Oldambt hangen deze week de vlaggen halfstok. De datum van de uitvaart is nog niet bekend.  Een online condoleance is geopend via http://www.condoleance.nl/16981/pieter-smit.html

Meer berichten