Stadsmuseum Zoetermeer is in transitie. In de canta: Jouetta van der Ploeg (hoofd collecties) en Wethouder Robin Paalvast. Interim directeur Ruud Emous houdt het portier open.
Stadsmuseum Zoetermeer is in transitie. In de canta: Jouetta van der Ploeg (hoofd collecties) en Wethouder Robin Paalvast. Interim directeur Ruud Emous houdt het portier open. (Foto: Simone Langeveld)

Stadsmuseum gaat 'Typically Dutch' in fototentoonstelling

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Typically Dutch! Wat is er zo 'typisch Nederlands'? Het beste kun je dat vragen aan inwoners van Nederland die er nog maar net of iets langer wonen (0 - 4 jaar). Het is precies wat medewerkers van het Stadsmuseum deden. Ze plaatsten een oproep om fotografisch vast te leggen wat voor hen als nieuweling in dit land typisch is voor 'ons vlakke land'.

Je hebt een ander geboorteland en woont nog maar kort in Nederland én je bent actief met fotografie? Laat dan eens zien wat voor jou typisch Nederlands, Typically Dutch. De oproep werd geplaatst in december 2017 en sloot in februari. Het is deels wat je wel verwacht: een oude molen, fietsen en fietsers, het weer en Koningsdag. Maar juist de ogen van nieuwkomers in Nederland hebben ook een onverwachte kijk. Museummedewerker Marjonne Kube - van Dijk : "Opvallend vind ik bijvoorbeeld de foto van Elena Graschchenkova, een advocaat met als hobby fotografie uit Rusland. Zij vindt het stuitend en ontheiligend dat er in Nederland zoveel kerkgebouwen een andere functie hebben. En de foto van Fabio Favata met Italië als geboorteland, die de houding naar de politie in Nederland prijst. De politie die zich zo dienstbaar opstelt als de helpende hand voor de burger. Nog een zestal nieuwkomers in Nederland werden geselecteerd en hebben een grote foto in een eregallerij en kleiner werk op de andere wanden van de kleine maar mooi ingerichte ruimte op de begane grond van 't Oude Huis. De opening was speciaal door het grappige glimmende rode mini-autootje: een Canta. Dit twee-persoons wagentje waarmee je ook op het fietspad mag rijden is het onderwerp van de ingezonden foto's van de Fransman Sébastien Robert. "Waarom maak je hier foto's van? Dat is belachelijk!" zeiden Nederlandse vrienden tegen hem. In Frankrijk heeft hij deze wagentjes nog nooit gezien en hij vindt het "zeker typisch Nederlands." Wethouder Robin Paalvast stapte in met een gevoel van nostalgie naar zijn studententijd: "mijn hospita had een zo'n wagentje waarin ik haar heb leren rijden". Ruud Emous (interim-directeur) ziet de tentoonstelling als een voorproefje op het nieuwe 'Living Museum' als onderdeel van het Stadshart, met als hoofdthema leefstijlen en identiteit.

Typically Dutch is de voorjaarstentoonstelling die t/m 24 juni te zien zal zijn. Het Stadsmuseum in 't Oude Huis is t/m november 2018 nog te bezoeken. Daarna opent het nieuwe museum aan de Markt. Meer informatie? www.stadsmuseumzoetermeer.nl

Meer berichten