Passie in muziek en schilderkunst in de Oude Kerk

Zaterdag jl. fungeerde de Zoetermeerse Oude Kerk tegelijk als concertzaal en schilderatelier. 's Middags stelde beeldend kunstenaar Aran van der Giessen er een deel van zijn schilderijen tentoon, terwijl vocaal ensemble Cantica onder leiding van dirigent Johan van Oeveren zich er voorbereidde op haar concert 's avonds. Dat deed het koor samen met het Margaretha Consort, een muziekensemble van zes instrumentalisten, en de solisten Elise van Etten (sopraan), Luc Ket (sopraan), Marian Dragt (alt), Andre Cruz (tenor) en Yonathan van den Brink (bas). Tijdens de repetities stond de kerk open voor bezoekers.

Ook 's avonds trokken musici en beeldend kunstenaar samen op. Het koor zong eerst a capella werken van de componisten William Byrd, Claudio Monteverdi, Jan Pietersz. Sweelinck en Johann Kuhnau. Daarna met begeleiding van het Margaretha Consort het muziekstuk 'Jesu meines Leben Lebens' van Dietrich Buxtehude.

Na de pauze kwamen kwamen koor, orkest, solisten en beeldend kunstenaar samen in actie voor het muziekstuk 'Membra Jesu Nostri', het meesterwerk van Buxtehude. Dit stuk bestaat uit zeven cantates met meditatieve teksten gericht op de voeten, de knieen, de handen, de zijde, de borst, het hart en het hoofd van de gekruizigde Jezus. Bij elke cantate werkte Aran van der Giessen het thema daarvan schilderend uit op een groot doek zichtbaar voor de concertgangers. Zo was aan het eind van het concert de passie van de muziek overgebracht naar een schilderij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden