Lijsttrekkers kijken toe hoe de eerste Zoetermeerders de stemhulp invullen. Foto: Ronald Stam
Lijsttrekkers kijken toe hoe de eerste Zoetermeerders de stemhulp invullen. Foto: Ronald Stam

Gemeentelijke stemhulp helpt bij het kiezen gemeenteraad

Heeft u kiesstress voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dat kan zomaar gebeuren want met 16 partijen valt er nogal wat te kiezen. Onlangs lanceerde gemeentesecretaris Hennie Koek de stemhulp zoetermeer.mijnstem.nl. Door te reageren op stellen of te kiezen tussen twee thema's komt er een advies uitrollen wat je kan volgen of niet. Die keus maak je natuurlijk zelf.

Zoetermeer - Hennie Koek is blij dat ze als onafhankelijk ambtenaar de stemhulp mag openen. "Het is goed om je te oriënteren voor hulp of advies", zegt zij. "We zijn als gemeente blij dat we deze stemhulp hebben voor de inwoners."

Vier Zoetermeerders hebben de primeur Joël en Reza mogen voor het eerst voor de gemeenteraad stemmen en Marga van der Oever en Paula Verweij hebben al vaker gestemd. Onder het toeziend oog van een handjevol lokale politici vullen zij als allereerste de stemhulp in.

Paula Verweij is enthousiast over de stemwijzer. "Het is makkelijk in te vullen en bevat duidelijke stellingen. Ook kan je aan bepaalde onderwerpen extra waarde toekennen. Voor mij is het sociale vraagstuk een belangrijk item", zegt zij. "De partijen die ik had verwacht zijn er bij mij uitgekomen."

Joël gaat voor het eerst stemmen. "Op zich heb ik wel een idee om GroenLinks te stemmen want ik vind bijvoorbeeld groen en milieu belangrijke items", zegt hij. De stemhulp is volgens hem redelijk goed te doen. Het is leerzaam en ik heb er veel aan gehad."

Standpunten

De gemeentelijke stemhulp behandelt diverse onderwerpen zoals cameratoezicht, burgerpeiling, zwembad, wijkgroen versus parkeren, afvalinzameling, vuurwerk, woningen of hondenbelasting. Soms is het stelling waarbij je kan aangeven of je het ermee eens bent of juist niet. Een andere keer moet je weer een keuze maken tussen het één of het ander.

Hierbij is overigens heel transparant want via een button kan je lezen wat de verschillende partijen over de onderwerpen vinden. Alleen de nieuwe partij Nieuw Sociaal Zoetermeer is niet in de stemwijzer opgenomen. Deze partij doet wel mee aan de verkiezingen.

Er zijn veel stemwijzers. De gemeente heeft deze stemhulp zelf gemaakt. De stemhulp is te vinden op www. zoetermeer.mijnstem.nl.

Meer berichten