Ramon Horvers bij de nieuwe raadszaal van Zoetermeer is deze gemeenteraadsverkiezingen de middag-voorzitter van een stembureau in De Leyens. Foto: Simone Langeveld
Ramon Horvers bij de nieuwe raadszaal van Zoetermeer is deze gemeenteraadsverkiezingen de middag-voorzitter van een stembureau in De Leyens. Foto: Simone Langeveld (Foto: Simone Langeveld)

Stemmen tellen is een secuur werk

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Ramon Horvers is een van de vele mensen die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een heel verantwoordelijke en mooie taak heeft: voorzitter zijn van een stembureau. Hij is 31 en een jonge voorzitter. Toen hij in 2008 vanuit Waalwijk in Zoetermeer kwam wonen, wilde hij graag de stad en de mensen in Zoetermeer wat beter leren kennen. Daarom solliciteerde hij in 2010 toen er stembureau leden werden gevraagd.

 Wat heb je voor eigenschappen nodig als stembureau-lid? "Je moet heel secuur zijn, vriendelijk en klantgericht want je bent ook een visitekaartje, je moet rust uitstralen én het overzicht hebben. Dit laatste is vooral belangrijk wanneer het druk is." Voor de voorzitter zijn deze eigenschappen echt een vereiste.
Hoe word je voorbereid op de stemming? "Zo'n anderhalve maand voor nieuwe verkiezingen wordt je gemaild en krijg je een link naar een e-learning, korte cursus, die je thuis kunt doen. Ook leer je hoe je moet werken met de gemeentelijke Ipad waar een speciale stem-app op staat. Hiermee kun je de stempassen scannen en zien of ze geldig zijn. Bovendien kunnen we hiermee de sneltelling doen."

Dus jullie hoeven niet alles helemaal handmatig te doen? "Dat klopt de gemeente Zoetermeer werkt met dit digitale hulpmiddel.

Een 'sneltelling'? "Dan is er rond een uur of tien 's avonds al een zeer goede prognose van hoe de stemmen dit keer zijn verdeeld over de verschillende partijen. Dat gaat zo. De voorzitter van de middagploeg heeft de Ipad en de anderen lopen met het biljet langs hem of haar en geven aan welke partij en leggen vervolgens het opengevouwen biljet op de juiste stapel. Als alle biljetten op de juiste stapel liggen gaat het tellen verder maar is de sneltelling klaar. Deze kan dan naar het contrôle-centrum worden gestuurd met behulp van de app. Op het stembureau wordt vervolgens verder geteld. Per partijstapel worden nu de voorkeursstemmen geteld."

Als dit klaar is gaat de voorzitter na het verzegelen van de stapels met de Ipad naar het stadhuis. De ochtendploeg kan dan naar huis en de middagploeg ruimt op en wacht tot het verhuisbedrijf de dozen met de stembiljetten komt ophalen."

Op 21 maart is er ook een referendum over de wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, de 'sleepwet'. Is dit niet extra veel werk? "Dat valt mee. Bij een referendum zijn er maar 4 mogelijkheden, voor, tegen, blanco of ongeldig. Het tellen van deze stemmen gaat een stuk sneller." Ramon weet dat het voor hem maar ook voor de andere zeven leden van zijn stembureau een lange maar ook leuke, gezellige dag zal worden. De ochtendploeg moet om 6:30 al paraat zijn en wordt rond 14:00 uur afgelost door de middagploeg die tot 21:00 uur het stembureau openhoudt. Daarna wordt er door alle acht leden geteld (de ochtendploeg komt dus nog een keer terug voor het tellen!) .

Wat hoop jij voor 21 maart? "Dat mensen de rij op het stembureau zullen vermijden (vaak tussen 17:00 en 19:00 uur) en een beetje gespreid over de dag zullen komen stemmen. Maar vooral een goede opkomst!"

Meer berichten