Ook Nikki van Staden weet nog niet op wie ze gaat stemmen. Foto: Britt Henneken.
Ook Nikki van Staden weet nog niet op wie ze gaat stemmen. Foto: Britt Henneken.

Jong Zoetermeer over 21 maart

Door Britt Henneken

Zoetermeer - Niet lang na het benaderen van wat Zoetermeerse jongeren over de gemeenteraadsverkiezing blijkt dat dit haast geen deel uit maakt van hun levens. Reacties als "Verkiezingen? Daar ben ik helemaal niet mee bezig" of "Nee sorry, ik denk niet na over politiek" zijn geen uitzondering op de regel, maar de standaard.

 Toch waren enkele Zoetermeerse jongeren bereid hun standpunt met ons te delen. Waaronder de twintigjarige Jayson Delfos. "Ik stem op GroenLinks omdat ik voor mezelf een aantal punten op een rijtje heb gezet die ik belangrijk vind voor Zoetermeer: hulp voor mensen die leven van een minimumloon en mensen in de bijstand, meer doen voor het klimaat (zoals aardgasvrije woningen) en werkgelegenheid en het creëren van economische ontwikkeling. Dit laatste kan Zoetermeer doen door te investeren in midden- en kleinbedrijf in bijvoorbeeld de Dorpstraat en het Woonhart. Dit in plaats van grote bodemloze put projecten die niks toevoegen aan Zoetermeer, zoals de Holland Outlet Mall (HOM), kan misschien wel het gewenste effect opleveren. Deze investeringen zijn essentieel voor een goed lopende economie, ze zorgen voor werkgelegenheid en een gevarieerd winkelaanbod. Als alleen maar wordt gefocust op grote ketens of de HOM krijg je een verschraling van winkelaanbod, waardoor er minder gewinkeld zal worden. Vooral duurzaamheid en investering in midden- en kleinbedrijf zijn belangrijke thema's voor mij en GroenLinks sluit daar mooi bij aan."

Ook Lisa Jonker (21) heeft een redelijk uitgesproken mening over Zoetermeer, ze heeft gebruik gemaakt van de Kieswijzer om een keuze te maken tussen de verschillende politieke partijen. "Zonder hulp was ik er echt niet uitgekomen. Het ging voor mij tussen drie partijen. Ik woon in De Leyens en ook bij mij is er weinig parkeergelegenheid. Ik stem daarom het liefst op een partij in de coalitie, zodat er echt iets aan kan worden gedaan. Op dit moment vind ik de parkeergelegenheid bij mij in de buurt belangrijker dan het behoud van groen. Daarom viel GroenLinks voor af."

De meeste jongeren op straat lijken niet gemotiveerd genoeg om te gaan stemmen. Wie wel gaat, meldt dat ze met hun ouders mee gaan. Een enkeling reageert dat zijn ene stem niet genoeg invloed kan uitoefenen om de moeite te doen zich erin te gaan verdiepen. De Zoetermeerse gemeente heeft er dus nog een flinke kluif aan om ook haar jongeren te motiveren. Ook zij maken immers een groot deel uit van de inwoners.

Een conclusie die valt te trekken uit dit straatonderzoek is er een die waarschijnlijk in veel gemeente hetzelfde zal zijn. Er zijn zeker jongeren die een goed overwogen keuze maken en gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar voor het overgrote deel van de jongeren zegt de politiek ze te weinig. Ze kunnen zich ook het lastigst van iedere bevolkingsgroep associëren met de politiek. De meeste onderwerpen gaan hun immers zelf niet aan (ver van mijn bed show) en de meeste verkiesbare gemeenteraadsleden zijn vaak veel ouder dan de jongeren zelf waardoor ze zich niet gemakkelijk aan hen binden.

Meer berichten