Hans Ouwerkerk, Robbert Roos en René van Geffen bereiden zich voor op een leuk avondje politiek bekvechten.
Hans Ouwerkerk, Robbert Roos en René van Geffen bereiden zich voor op een leuk avondje politiek bekvechten.

Zoeken naar drijfveren én oplossingen

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - De politieke degens worden geslepen want op maandag 12 maart is het grote Sharebiz/Streekbladdebat. Alle lijsttrekkers van de 16 partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben toegezegd te komen om met elkaar in de debat te gaan.

 René van Geffen (oud-journalist Haagsche Courant en communicatie-adviseur) en Hans Ouwerkerk (oud-journalist en ondernemer) zijn allebei gepokt en gemazeld in de journalistiek en daarbij hele betrokken inwoners van Zoetermeer. Het duo gaat de debatten leiden en kijkt er enorm naar uit.

Het zijn bijzondere verkiezingen want er doen maar liefst zeven nieuwe partijen voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Er is dus van alles te kiezen tussen de gevestigde orde en deze nieuwkomers. Ik ben heel benieuwd wat die nieuwkomers bezielt en wat hun drijfveren zijn", zegt René van Geffen. Hans Ouwerkerk wil vooral concrete antwoorden krijgen. "Je kan bijvoorbeeld wel zeggen dat je meer parkeergelegenheid in de wijk wil. Maar maak dat nu eens concreet en vertel hoe je dat gaat doen en ten koste van wat dat dan gaat", legt hij uit. "We willen proberen om door de obligate open deuren te prikken en duidelijk te krijgen hoe Zoetermeer er over vier jaar uitziet als je met een bepaalde partij in zee gaat."

Volgens het tweetal zijn er een hoop issues die in Zoetermeer spelen zoals woningbouw, het zwembad en duurzaamheid. Welke onderwerpen tijdens het debat ter tafel komen, laten Van Geffen en Ouwerkerk vooral afhangen van de actualiteit. Tijdens verschillende rondes zullen de lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Van het debat wordt een tevens een cameraregistratie gemaakt.

Ook Stadsdichter Robbert Roos heeft een rol in het debat. Hij gaat de debatten volgen en sluit de avond in stijl af met een politiek stadsgedicht. "Geen makkelijke opgave", vindt Robbert Roos. "Het wordt een hele uitdaging om al deze politieke tegenstelling in één gedicht te vatten. Maar ik vind het altijd leuk om met de actualiteit bezig te zijn. En met 16 partijen is het extra interessant."

Tijdens het debat zijn D66, VVD, LHN, PvdA, GroenLinks, SP, CU/SGP, CDA, Zó!, Zoetermeer Vooruit, PVV, DDN, PVZ, PDvZ, lijst Tan, NSZ aanwezig. Het debat wordt gehouden in bedrijfsverzamelgebouw Sharebiz. Het aantal plaatsen is beperkt dus aanmelden is verplicht. Voor info: redactie.sb@persgroep.nl

Meer berichten