Sta jij binnenkort ook oog en oog met deze beauty of met een lammetje? Foto: Hester Louwersheimer.
Sta jij binnenkort ook oog en oog met deze beauty of met een lammetje? Foto: Hester Louwersheimer. (Foto: Simone Langeveld)

Groeten uit het groen Nederlands Bont Schaap

Deze week vertelt Hester Louwersheimer, een echte dierenliefhebber, over Bonte Schapen die te vinden zijn op Stadsboerderij de Balijhoeve. In het Balijbos is het heerlijk wandelen en bij de nabij gelegen hoeve is het goed toeven tussen veel mooie soorten bijzonder vee.

Zoetermeer - Op stadsboerderij De Balijhoeve staat een kudde bonte schapen.
De oorspronkelijke herkomst van dit ras is onbekend. Het bonte schaap komt van oudsher voor in het Zuid/Hollands veenweidegebied en heeft zich pas de laatste 10 jaar verspreid over de rest van Nederland.

Het waren vroeger schapen van de boeren in het veenweidegebied, ze werden gebruikt om het gras kort te houden.
Het Bonte Schaap is een makkelijk ras waar je weinig omkijken naar hebt. De laatste 10 jaar wordt het bonte schaap veel ingekruist met andere rassen, zoals de Texelaar en Zwartblesschaap om er wat meer vlees aan te krijgen.

In 2006 is de NLBS (Vereniging Nederlands Bont Schaap) opgericht. Sindsdien wordt er binnen deze vereniging niet meer ingekruist met andere rassen. Dit om het bonte schaap, wat inmiddels een zeldzaam Hollands ras is, te behouden.

Er zijn enkele tienduizenden bonte schapen in Nederland.

Op stadsboerderij De Balijhoeve zijn inmiddels de eerste bonte lammetjes geboren. Ze zijn iedere dag te bewonderen tussen 10.00 en 17.00.

Meer berichten