Jongerenwoning

Deze week hebben we in het Streekblad een special over de gemeenteraadsverkiezingen. De 16 lijsttrekkers presenteren zich elders in deze krant. Opvallend is dat jongerenwoningen een hot item zijn deze verkiezingen. Veel partijen willen dat er meer woningen voor jongeren maar overigens ook voor ouderen of doorstromers komen. Want de wachtlijsten voor jongeren moeten naar beneden. Nu staan zij rustig vier jaar en soms nog veel langer op een wachtlijst..De roep om jongerenwoningen uit de samenleving is dus groot want hoe gezellig het ook is met die kids in huis en hoe lief je ze ook vindt, je gunt ze een eigen plek waar ze kunnen starten met hun volwassen leven. Iedereen is het daar over eens.

Gek genoeg is de praktijk anders. Want als er dan een plek wordt aangewezen voor de realisatie van jongerenwoningen dan blijkt de buurt ineens veel minder enthousiast te zijn. Het gevolg is heel maar dan ook heel vaak vergaderen over het plan. Soms verdwijnt het plan of wordt het na protesten drastisch aangepast. In het geval van Cadenza2 schijnen de jongeren die een plek in Cadenza1 hebben hoe bizar niet blij te zijn met de komst van jongerenwoningen in deze tweede fase. En aan het Plataanhout, altijd al bedoeld als woningbouwlocatie wanneer het schooltje dat er vanaf begin jaren negentig prijkte niet meer nodig zou zijn, stond ook de buurt op zijn achterste benen. De omwonenden willen veel liever wortels en courgette als overburen. Die stonden namelijk in de tijdelijke wijktuin. Vergaderen, vergaderen. Tot de gemeente bakzeil haalde en er seniorenwoningen aan toevoegde. Voorlopig is daar de eerste paal nog niet in de grond. En onze jongeren (en ouderen) maar wachten.

Opvallend is dat de gemeenteraad tot op zekere hoogte wel mee is gegaan met de buurtprotesten en het plan zelfs heeft aangepast. Overigens diezelfde partijen die nu met elkaar roepen dat er toch vooral jongerenwoningen moeten komen. Een manier om stemmen te trekken of zijn ze oprecht? Mogen onze jongeren dan wel een rechte rug verwachten als de stemmen eenmaal zijn geteld? Overigens, voor u denkt, ze heeft wel makkelijk praten: Ik woon zelf ook vlakbij zo'n jongerenwoonlocatie maar van mij zijn ze meer dan welkom.

Meer berichten