Logo streekbladzoetermeer.nl


Tijdens de burendag in september gingen bezoekers in gesprek met de initiatiefnemers over de plannen. Foto: PR
Tijdens de burendag in september gingen bezoekers in gesprek met de initiatiefnemers over de plannen. Foto: PR

Raad gaat akkoord met 8 ton extra voor vernieuwde Balijhoeve

Door Hélène Ouwerkerk

De stichting Vrienden van de Balijhoeve kan opgelucht ademhalen. Afgelopen maandag ging de gemeenteraad met een grote meerderheid akkoord met de financiering van de verbouwing van de Balijhoeve. Dit betekent dat de plannen doorgaan.

Zoetermeer - "Voor de verbouwing van de plannen was een financiering van € 800.000 boven het eerder toegezegde bedrag van € 800.000. Uiteindelijk ging de gemeenteraad met een ruime meerderheid (30 stemmen voor, 7 stemmen tegen) akkoord met het plan", zegt een enthousiaste voorzitter Hans Bongers.

De Balijhoeve wordt een social hub. Naast stadsboerderij, gaat de Drie Ballonnen er een kinderopvang realiseren, wordt het een ontmoetingsplek voor ouderen uit de wijk. En de horeca wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Staatsbosbeheer doet mee door opknap van het speelbos.

De Vrienden van de Balijhoeve kregen steun van Alwin Akkermans (IKC De Floriant/Drie Ballonnen), Chris Veldhuysen (IVN) en Ronald Baptiste (SAMBA/Vrienden van de Balijhoeve) die aangaven hoe belangrijk zij de plannen vinden.

Ook wethouder Robin Paalvast is vol lof. hoe belangrijk zij een positief besluit vonden. "Wat ik zo mooi vind van dit concept is dat het echt een plan is wat uit de buurt zelf is gekomen. Dit is echt wat de buurt wil en steeds meer partijen hebben zich aangesloten", zegt Paalvast. "Ik heb bewondering voor de gedrevenheid van de initiatiefnemers van de Sambagroep. Het duurde lang maar zij zijn vasthoudend geweest."

Paalvast hoopt dat de social hub in Rokkeveen een voorbeeld voor andere wijken is omdat dit het antwoord is op de eenzaamheid van ouderen. Volgens Paalvast biedt het pand straks zoveel mogelijkheden. Zo is er ook een vergaderruimte op de verdieping.

De gemeente kan nu eindelijk het bouwproces in gang zetten, vergunningen aanvragen en op zoek gaan naar een aannemer die de verbouwing gaat realiseren. De verwachting is dat in het najaar verbouwd kan worden. Dit is een ingrijpende verbouwing want de huidige schuur moet geschikt worden gemaakt voor kinderopvang en horeca. Waarschijnlijk kan de voorziening in het voorjaar haar deuren openen.

"Samen, met gemeente en buurt, gaan we nu aan de slag om van de Balijhoeve een plek te maken van ontmoeting en verbinding voor de hele wijk. We zijn erg blij met deze volgende stap", aldus Hans Bongers.

Meer informatie: www.vriendenvandebalijhoeve.com of info@vriendenvandebalijhoeve.com

1 reactie
Meer berichten


Shopbox