Het is Ton Lammertink (l) en Bas ter Burg niet gelukt een jaarlijkse Winterfair neer te zetten. .
Het is Ton Lammertink (l) en Bas ter Burg niet gelukt een jaarlijkse Winterfair neer te zetten. . (Foto: Robbert Roos)

Winterfair failliet

Door Robbert Roos

De Stichting Winterfair heeft faillissement aangevraagd. Door tegenvallende bezoekersaantallen, bleef de organisatie met een gat van 68.000 euro zitten. Hierdoor is het faillissement onvermijdelijk .

De initiatiefnemers van de Winterfair waren ambitieus. Het moest de grootste Winterfair van de stad en misschien wel van de regio worden. Toch liep het anders. Lokale ondernemers lieten het afweten en de verwachtte bezoekersaantallen bleven uit zodat een financieel gat ontstond. Een gat wat niet gedicht kon worden. Op woensdag 7 februari heeft Stichting Winterfair Nederland het faillissement aangevraagd.

De Winterfair moest in een keer staan en indruk maken; een maand lang, elke dag een winters feestje in Zoetermeer. In eerste instantie met een markt van Dorpsstraat helemaal tot aan Centrum West. Voorzitter van de stichting Ton Lammertink: "Dat bleek toch een beetje krankzinnig." Het plan werd bijgesteld tot een winters evenement wat zich zou concentreren op het Dobbe-eiland en het Marktplein. En niet voor een keer. Lammertink: "Het was de bedoeling dat het een traditie zou worden. Een winterfair die bekend zou zijn in heel Nederland." Nog voordat de fair goed en wel van start kon gaan moest het plan aangepast worden Er werd in het slechtste geval uitgegaan van een bezoekersaantal van 125.000. Dit aantal werd door diverse omstandigheden niet gehaald.

Wat Lammertink en Ter Burg erg spijt is dat lokale ondernemers de dupe zijn van het faillissement. "Kritiek was er volop. Maar dat is altijd makkelijk achteraf gezien. Vooral als je vanaf de zijlijn toekijkt. We hebben ons nek uitgestoken om iets leuks neer te zetten, zonder dat we daar zelf een cent voor hebben gekregen. Daar leer je van, ook hoe je dingen anders aan had kunnen pakken. Maar nogmaals, dat is achteraf. Dat het niet gelukt is, daar kan ik mee leven. Maar het is jammer dat collega's uit de stad er bij inschieten. Voor hen is dit heel erg zuur. Maar we gaan niemand uit de weg. Deze gifbeker gaat helemaal leeg."

Organisatoren Ton Lammertink en Bas ter Burg balen er flink van dat de Winterfair niet geworden is wat zij voor ogen hadden. "In 2016 vroeg de gemeente ons of we een aantal winteractiviteiten op het Promenadeplein en het Dobbe-eiland wilden runnen. Onder de naam Winterproof konden we zo alvast proefdraaien voor onze grotere plannen. Het neerzetten van een Winterfair zoals we die in ons hoofd hadden durfden we toen nog niet aan", aldus Ter Burg. Maar Winterproof pakte goed uit dus werden de plannen voor de Winterfair verder uitgewerkt. En hoe, op het Marktplein verrezen een schaatsbaan van 375 m², een verwarmd horecagedeelte, een grote tent voor optredens en verschillende chalets met eten & drinken en leuke cadeau artikelen. Toch had dit niet de omvang die de stichting in eerste instantie voor ogen had. "In september moesten we bepaalde zaken als chalets en foodtrucks al vastleggen. Doordat er weinig Zoetermeerse ondernemers geïnteresseerd waren, hebben we de originele aantallen flink naar beneden bij moeten stellen." Uiteindelijk kwamen de bezoekers niet in de aantallen die Lammertink en consorten verwacht hadden. Ze bleven weg, of klaagden over de entreeprijs van een optreden. "Wat dat aangaat blijft Zoetermeer een aparte stad. Mensen willen wel vermaakt worden, maar betalen er het liefste niet voor. Daar kan de boel niet van draaien." Een Winterfair is natuurlijk het meest sfeervol als er sneeuw ligt. Maar toen die viel was dat in zulke mate dat het dak van de schaatsbaan scheurde onder het enorme gewicht. "We hebben de baan een dag gesloten moeten houden. Je hebt het weer nooit in de hand maar we hadden het niet slechter kunnen treffen."

De Winterfair heeft ondanks het faillissement toch iets opgeleverd. Zo wordt er versneld krachtstroom aangelegd, waren de bewoners tevreden, en zijn ook juridische zaken rondom een evenement als dit nu duidelijk en geregeld. Al met al een schrale troost.

Meer berichten