De mannen van The Full Monty na de première in het nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam. Foto: Mieke vd Raaij.
De mannen van The Full Monty na de première in het nieuwe DeLaMar Theater in Amsterdam. Foto: Mieke vd Raaij.

Hilariteit en tragiek is in balans

Door Hélène Ouwerkerk

Amsterdam - Hysterisch en hilarisch. Dat is de musical The Full Monty. Immers, echte mannen die als Chippendales uit de kleren gaan, is goed voor het nodige gelach. Toch biedt de voorstelling onder het gegil en gelach ook een diepere boodschap. Die van verdriet en tragedie als je geen werk kan vinden of als je huwelijk averij oploopt.

De mannen hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben geen werk. Die werkloosheid geeft bij ieder van hen een andere tragiek weer. Zo dreigt Berry (Joey Ferre) zijn kind kwijt te raken als hij de alimentatie niet betaalt. Groeien Dave (Dennis Willekens) en zijn vrouw Janny (Hilke Bierman) steeds verder uit elkaar en Harold (Ad Knippels) denkt zijn vrouw alleen tevreden te houden als hij haar dure dingen blijft geven en verzwijgt zijn werkeloosheid. De mannen zijn wanhopig maar dan heeft Berry het idee om een striptease act te houden, waarbij de heren Full Monty (helemaal bloot) gaan. Alleen dan kunnen ze het verschil maken met andere stripacts. Daarnaast worden we meegenomen in de tragiek van Dave, die worstelt met zijn overgewicht en Janny, die wanhopig de man van wie zij houdt terug wil krijgen.

De voorstelling heeft veel vaart en de grappen rollen over elkaar heen. Knap is het hoe regisseur Paul van Ewijk daar het verstilde leed in mooie acteerstukken en gevoelige liedjes tegenaan weet te zetten. Zoals het nummer dat Kick Spijkerman zingt bij het graf van zijn overleden moeder. De voorstelling is in balans, al werkt de hysterie je soms op de zenuwen. Hoewel de zangstemmen niet bij iedereen even sterk zijn, is het acteerwerk dik in orde. Hier vallen vooral Hilke Bierman, Brigitte Heitzer (pianiste Janet) en Ad Knippels in positieve zin op. Ontroering en tragiek of niet, de aandacht van het publiek gaat natuurlijk uit naar het slotnummer Laat je gaan, waarbij de mannen inderdaad Full Monty gaan. Het publiek krijgt een glimp te zien als de heren zich poedelnaakt omdraaien, want dan verblindt een fel licht het publiek. Logisch. Er moet nog wel wat te raden overblijven.

Kijk voor de speeldata op https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/the-full-monty-de-musical.

Meer berichten