De afstand tussen Stadshart en Dorpsstraat wordt klein gevonden. De studenten bedachten oplossingen om de Dorpsstraat fietsvrij te maken en een herkenbare beleving te geven. Foto: Simone Langeveld
De afstand tussen Stadshart en Dorpsstraat wordt klein gevonden. De studenten bedachten oplossingen om de Dorpsstraat fietsvrij te maken en een herkenbare beleving te geven. Foto: Simone Langeveld (Foto: Simone Langeveld)

Geef Dorpsstraat historische toegangspoort zoals de Efteling

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Zou het werken, poorten bij drie toegangen tot de Historische Dorpsstraat? En, moet je de fietsers weren uit de straat? Het project 'Efteling in de stad' uitgevoerd door studenten van de Hoge School Utrecht (3de en 4de jaars) werd donderdag 1 februari met eindpresentaties afgerond. Hoe kun je van deze Dorpsstraat een aantrekkelijke 'place to be' maken?

In het Terratorium Dorpsstaat 12, behalve de medestudenten ook ander publiek. Bewoners van de Dorpsstraat, ondernemers, City-Marketeer Jan Kragt en mensen van het CKC. Na de tussen-presentaties van begin november, laten de studenten oplossingen zien en horen om de Dorpsstraat beter vindbaar, toegankelijker en veiliger te maken. Maar vooral tot een echte beleving te maken zoals in de Efteling. De studenten in de afstudeerrichtingen Bouwkunde, Technische Bedrijfskunde en Ruimtelijke Ordening & Planalogie presenteerden hun plannen in drie groepen.
"Historische toegangspoorten in de vorm van fiets-werende smeedijzeren hekken neerzetten. En, fietsenstallingen met een groen dak bij de toegangen." De studenten vinden het Wilhelminapark, 'een groene parel' maar te onvindbaar en niet toegankelijk vanuit de te stenige Dorpsstraat. Ook de tweede groep studenten is verrast door de kwaliteiten van het Wilhelminapark, waar veel meer een Beleefpark van gemaakt zou kunnen worden door o.a. een natuurspeeltuin (groep 1). Wat betreft de fietsers zijn de studenten unaniem: niet fietsen in de straat. "Dit zijn Daan & Dafne, ze komen uit 1890 en vertellen over Zoetermeer als pleisterplaats tussen Gouda en Den Haag: Een knusse Dorpsstaat met vriendelijke mensen!". Een groen/historisch verhalende wandelroute vanuit het Stadshart in de Dorpsstraat naar dit park zou voor een nieuwe beleving kunnen zorgen vindt groep 2. Maar denk ook aan de vindbaarheid van de Dorpsstraat vanuit het Stadshart: "Uitkijktoren op het Dobbe-eiland." De derde groep zegt: "Kies, voor 'Oud' of juist 'Nieuw' Zoetermeer en verbindt de straat met een gondelbaan vanuit het Stadshart. Het pand van Hoogvliet móet passender (dat vinden alle studenten). We hebben gehoord dat Hoogvliet wil uitbreiden!" En, daar zijn allen het over eens: "Winkeliers verenigd u!"

Begeleiders Pimm Terhorst en Alcuin Olthof (Schatbewaker): "Dit wordt vervolgd. Er is aanvraag uit voor een 'Dorpslab' bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Hiermee kunnen ideeën als tijdelijke pop-ups uitgeprobeerd gaan worden."

Meer berichten