Het monument van Khaled Al Mossa (L) maakt een reis langs verschillende geloven en kerken.
Het monument van Khaled Al Mossa (L) maakt een reis langs verschillende geloven en kerken. (Foto: Robbert Roos)

Zwerftocht langs geloven en kerken

Door Robbert Roos

Het Inter-Levensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) heeft kunstenaar Khaled Al Mossa gevraagd om een monument te maken ter nagedachtenis van Syrische vluchtelingen die zijn omgekomen op de weg naar vrijheid, tijdens hun vlucht van oorlog en geweld. Momenteel maakt het monument een reis langs verschillende kerken in Zoetermeer.

Zoetermeer - Het monument werd officieel onthuld op 23 september 2017 tijdens de Vredesweek in Zoetermeer. Het stelt een kapotgeschoten stad voor waarin de koepel van een moskee en het kruis van een kerk nog zichtbaar zijn. In het water aan de rand steken verschillende handen reddeloos omhoog om zich ergens aan vast te kunnen klampen. Khaled Al Mossa is zelf vluchteling en woont sinds 2015 in Zoetermeer. De reis die het monument momenteel maakt langs verschillende kerken is vergelijkbaar met de situatie van vele vluchtelingen. "Een reis zoals we die allemaal maken, op zoek naar vrede in ons leven." De laatste weken stond het kunstwerk bij de kerk van de Heiligen Der Laatste Dagen aan de Zegwaartseweg. Contactpersoon Michael Vis werd verrast door de vele reacties uit zijn gemeente. "Kinderen werden geraakt door de gebruikte materialen en begonnen vragen te stellen. Dat geeft ons als volwassenen de gelegenheid om het gesprek hierover aan te gaan. Ook onze internationale gemeente was onder de indruk van onze deelname aan dit project." Mosadegh Farhangi vluchtte uit Iran. "Vele kerkgemeenschappen zijn ooit vluchtelingen geweest. De details uit het monument zijn erg herkenbaar. Met de rondgang langs verschillende kerken zorgen we voor meer bewustwording. We vechten niet tegen de duisternis, maar steken de kaarsen aan." Eerder was het monument te zien in de Al Qibla moskee. Vanaf vrijdag 2 februari is staat het opgesteld bij Het Kompas aan het Piet Heinplein in Zoetermeer. Zo zwerft het monument langs de verschillende kerken en geloven in Zoetermeer in de hoop ooit een permanente verblijfplaats te vinden, zoals veel Syrische vluchtelingen dat ook ooit hopen te vinden.

Het ILOZ is een platform van kerken, moslimorganisaties, de joodse- Baha'i- en hindoegemeenschappen, de humanisten en de Syrisch-culturele gemeenschap in Zoetermeer, en onder andere organisator van de Vredesweek 2017 die vorig jaar heeft plaatsgevonden.

Meer berichten