Henk Schiffmacher vertelt zijn kleurrijke levensverhaal in het theater.
Henk Schiffmacher vertelt zijn kleurrijke levensverhaal in het theater. (Foto: Robbert Roos)

Kleurrijke tattookoning vertelt zijn verhaal in het theater

Door Robbert Roos

Zoetermeer - Henk Schiffmacher; wie kent hem niet? De bekende tattoo-koning is even kleurrijk als de ontelbare tatoeages die hij door de jaren heen gezet heeft. Wereldreiziger en avonturier, liefhebber van de mens en provocateur, charmeur en humorist; Schiffmacher valt niet zomaar in een hokje te plaatsen. In het theater vertelt hij zijn verhaal.

Deze theatervoorstelling geeft een inkijkje in de wereld van de tatoeage met Henk Schiffmacher als verteller, reisleider en hoofdrolspeler. Een kleurrijk decor vol vreemde attributen en een doek met gebeurtenissen uit zijn leven vormen de achtergrond van zijn verhaal. Henk werd geboren in Harderwijk als zoon van een katholieke slagersfamilie. Tekenen ging hem goed af en in zijn rol als tattookoning versierde hij de huid van vele artiesten zoals Herman Brood, Barry Hay, Kurt Cobain, Willy DeVille en natuurlijk de Red Hot Chili Peppers. Hij omschrijft zichzelf weleens als 'The Poor Man's Rembrandt'. Schilderijen van zijn hand, vaak gemaakt in de nacht en omschreven als 'vroeg werk', eindigden in collecties van boven- en onderwereld. In het verhaal wat hij vertelt zit geen vaste lijn. Het springt van de hak op de tak waarbij Schiffmacher regelmatig om zijn eigen anekdotes moet lachen. Gelukkig gaat er af en toe een toeter om aan te geven dat hij van onderwerp moet wisselen, en wordt hij bijgestaan door een getalenteerd gitarist die de voorstelling van muzikale accenten voorziet. Onsamenhangend of niet, het is dan ook een levensverhaal vol absurditeiten en ontmoetingen met bijzondere mensen. Van artiesten tot de visboer op de hoek, van royals tot bewoners van exotische stammen diep in de jungle. Schiffmacher zag en sprak ze allemaal. De rode draad in de voorstelling is de tatoeage door de jaren heen. Schiffmacher neemt zelfs de tijd om, tijdens de voorstelling, één van de bezoekers van een kersverse tatoeage te voorzien met een gemak wat alleen voor de besten is weggelegd. Ook een schilderij is binnen enkele minuten opgezet en klaar om door de meester zelf geveild te worden. Tijdens de voorstelling is er aandacht voor goede doelen zoals Orange Baby's waarvoor Henk Schiffmacher zich al jaren inzet. Een boeiend levensverhaal, even kleurrijk als de tatoeages van de meester zelf.

Henk Schiffmacher, geboren op 22 maart 1952 en ook wel bekend onder de naam 'Hanky Panky' is een van de beroemdste tattooartiesten van de wereld. Tijdens zijn reizen verzamelde hij uiteenlopende voorwerpen die met de tatoeage te maken hebben.

De voorstelling Schiffmacher vertelt is 14 februari in het Stadstheater te zien. 

Meer berichten