Logo streekbladzoetermeer.nl


Foto: PR

Poker is tactiek, psychologie, bluffen en een beetje geluk

Door Marijke Helsloot

Zoetermeer - Het Deaf Power- pokerteam uit Zoetermeer maakt samen met 29 andere Nederlandse teams komende zaterdag kans op de eerste plek tijdens het Nederlands Kampioen Team Poker in Ermelo. Bijzonder aan het Zoetermeerse team is dat de vijf spelers niet alleen heel goed zijn in poker maar ook dat ze allemaal doof zijn.

Teamcaptain Karin Gombert is een van de vijf spelers die komende zaterdag uitkomt voor het Haagse Deaf Power uit Zoetermeer. Samen met teamleden Aart Vos, Michel Madderom, Arno Mulder en Maurice van der Kleij gaan ze de strijd aan voor de ereplek. Het pokerteam bestaat uit totaal 15 leden. Voor het teamkampioenschap zijn er dit weekend minimaal vier deelnemers per team nodig. Karin vertelt: ,,We spelen landelijk wel drie tot vier toernooien per week. Meestal zijn het wedstrijden die individueel worden gespeeld. Het Nederlands Kampioenschap dit weekend is het eerste officiële pokerevenement dat in teamverband wordt gespeeld." Afgelopen jaar streden er 600 teams voor een finaleplek. Medio december hebben de laatste 30 teams zich hiervoor weten te plaatsen. In totaal deden er twee teams mee die alleen bestaan uit dove mensen waarbij het Zoetermeerse team als enige van de twee is overgebleven. Doofheid staat zeker niet in de weg om een goed potje poker te kunnen spelen. Sterker nog, het zou zomaar in het voordeel kunnen zijn van Haagse Deaf Power. ,,Qua communicatie kan doofheid weleens lastig zijn. Maar omdat het gehoor niet werkt, zijn andere zintuigen soms sterker ontwikkeld. Zo zien wij sneller aan iemands houding of gezichtsuitdrukking of iemand wel of geen goede kaarten heeft. Dat is essentieel in het spel te weten want poker is vaak op bluf gericht. Iemand kan net doen of hij goede kaarten heeft, terwijl dat soms helemaal niet zo is."Sommige deelnemers dragen zelfs shawls of hoeden om dit te verbergen.,,Het leuke aan poker vind ik de techniek, en het psychologische spel dat erachter zit." Poker lijkt in veel opzichten op Yahtzee waarbij vele kaartcombinaties mogelijk zijn. Dit weekend draait het om de punten en niet om geldbedragen. ,,Wij spelen het voornamelijk om de eer en vanwege het plezier en het sociale", legt Karin uit.

De finale van het Nederlands Kampioen Team Poker start om 12:30 uur in Hotel de Heerlickheijd in Ermelo. Rond middennacht zal na vier of zes rondes het winnende team bekend worden gemaakt. Kijk op onkpoker.nl voor meer informatie.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox