Logo streekbladzoetermeer.nl


Robbert Roos met zijn nieuwe dichtbundel 'Dichterbij de stad'. Foto: Otaweb
Robbert Roos met zijn nieuwe dichtbundel 'Dichterbij de stad'. Foto: Otaweb

Robbert Roos brengt bundel gedichten over Zoetermeer uit

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - De onderwerpen zijn even veelzijdig als het leven zelf. Stadsdichter Robbert Roos grijpt alles aan om een gedicht over te maken. Of dat nu de ondergaande zon bij het Noord Aa is, de nieuwjaarsduik of een politieke beschouwing. Overal zit volgens Roos poëzie in. Vandaag komt zijn bundel 'Dichterbij de stad' uit.

Robbert Roos is nu ruim anderhalf jaar Stadsdichter van Zoetermeer en is bijna niet meer weg te denken bij grote evenementen. Of dat nu bij Zondag in 't Park of de Winterfair is. Altijd duikt Roos wel op om zijn gedichten voor te dragen. "Door mijn werk voor de krant (Robbert is o.a. redacteur voor het Streekblad red.) maak ik van alles mee maar niet alles is geschikt of relevant voor de krant. Maar soms kan ik dat weer wel in een gedicht kwijt", vertelt hij. De Stadsdichter fietst veel door Zoetermeer. Al fietsend ontstaat vaak een gedicht. "Zo reed ik onlangs langs het Noord Aa en zag ik een man op een bankje naar de ondergaande zon kijken. Dat leidde gelijk tot een gedicht", vertelt hij. "Buiten zijn is voor mij de goede mindset om te dichten."

Als Stadsdichter wordt Robbert Roos ook regelmatig gevraagd om officiële gebeurtenissen met een stadsgedicht op te leuken. "Erg leuk om te doen", vindt hij. "Ik moet daar wel even voor zitten maar dan komt de inspiratie meestal vanzelf."

Zijn nieuwe dichtbundel Dichterbij de stad bevat gedichten over Zoetermeer maar ook 'gewone' gedichten. Sommige gedichten zijn al eerder gepubliceerd op de Facebookpagina van de Stadsdichter maar er zitten ook nieuwe gedichten bij. Ze worden vergezeld met bijpassende foto's die Robbert ook zelf heeft gemaakt. "Dat was soms nog het moeilijkste om een bijpassende foto te maken", verklapt hij. De onderwerpen variëren. De Samenloop voor hoop, Zondag in 't Park maar ook de opening van het Alzheimercentrum en een gedicht over zwerven door de stad. Een favoriet kan Robbert niet geven. "Mijn gedichten zijn als kindjes en ze zijn mij allemaal even dierbaar", zegt hij. De inleiding is geschreven door burgemeester Charlie Aptroot. "Ik ben best trots dat hij daar gelijk 'ja' op zei. Hij heeft alle gedichten gelezen en noemt het een ode aan onze stad. Daar word ik stil van."

Dichterbij de stad is te koop bij Robbert Roos via r.a.roos@planet.nl. Het boekje kost 15 euro met een soft cover, een gebonden hard cover kost 30 euro.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox