Logo streekbladzoetermeer.nl


Onderzoek

De gemeente en de gemeenteraad hebben de plank mis geslagen bij het project Holland Outlet Mall. Dat vindt het bureau Necker van Naem. De onderzoekers hebben interviews gehouden met diverse betrokkenen en hebben de stukken bekeken. De uitslag is vernietigend. Zo zou de gemeente niet boven de partijen zijn gaan staan en heeft de gemeenteraad zich alleen maar met de details bezig gehouden.

Tja zo'n onderzoek hakt erin. En wat doe je dan? In de raadzaal zagen we afgelopen maandag weer allerlei reacties voorbij komen. Zelf kritiek leveren op wat er in het onderzoek staat bijvoorbeeld. "Het is niet de schuld van de Raad dat Dutch Water Dreams is misgelopen en het Chinees Themapark is door een hele andere raad behandeld en niet te vergelijken", zoals Marijke van der Meer naar voren bracht naar aanleiding van een passage in het rapport dat hierover rept. Of het 'I told you so' van Lennart Fijen die aangaf dat de SP het HOM van meet af aan niet zag zitten. Tot de dankbare woorden van Ingeborg ter Laaken van het CDA. "Dank u voor dit onderzoek, hier kunnen we lessen uit leren."

Laten we er voor het gemak maar even vanuit gaan dat college en raad indertijd naar eer en geweten hebben gehandeld. Ik wil niet geloven dat het college er expres 9 ton doorheen heeft gejast. Hoewel. Er waren van begin af aan veel kritische geluiden. Bijvoorbeeld van omwonenden en ondernemers waarnaar niet werd geluisterd. Het merendeel van de raad en college geloofden erin. Oké misschien sommigen tegen beter weten in. Misschien had het feit dat een projectontwikkelaar had gezegd dat hij een outlet wilde realiseren wel helemaal los moeten laten. Had eerst met elkaar gesproken moeten worden. Wat willen wij nu eigenlijk op deze plek? Het is de voornaamste les die hieruit kan worden getrokken. Immers van Provast die een jaar geleden nog zo dol was op Zoetermeer, hebben we immers als heel lang niks meer gehoord.

Hélène Ouwerkerk

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox