Logo streekbladzoetermeer.nl


Overvolle raadzaal tijdens de behandeling van Holland Outlet Mall vorig jaar. Foto: Archief
Overvolle raadzaal tijdens de behandeling van Holland Outlet Mall vorig jaar. Foto: Archief

Onderzoekers keihard: 'College en Raad lieten steken vallen'

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - De gemeente heeft met Holland Outlet Mall (HOM) onvoldoende boven de partijen gestaan en de gemeenteraad heeft zich bezig gehouden met details in plaats van met hoofdlijnen. Bovenal wist het college niet wie de investeerder was die miljoenen had willen steken in het HOM.

Dit heeft het bureau Necker van Naem geconcludeerd naar aanleiding van een onderzoek naar de handel en wandel van HOM. Volgens onderzoekster Maaike van Elteren doet Zoetermeer er goed aan om het in het vervolg bij een groot project anders aan te pakken. Zij lichtte haar bevindingen afgelopen maandag tijdens de raadscommissievergadering toe. "Ik vind het schokkend om te lezen dat het college niet wist wie de investeerder was", zei Ingeborg ter Laaken (CDA). Volgens wethouder Rosier is dat een kwestie die vaak geheim wordt gehouden. Wel kon de wethouder de raad duidelijkheid geven over de veelgestelde vraag hoeveel er nu precies is uitgegeven. "Dat is bijna 9 ton", rekende hij de raad voor. Volgens hem is het college tijdens de raadsvergadering op 23 januari de mist ingegaan door heel royaal moties en amendementen aan te nemen. "We hadden kritischer moeten zijn maar wilden zo graag de steun van veel fracties", aldus Rosier over zijn regierol. Burgemeester Aptroot schaart zich achter de uitkomsten van het onderzoek. "Er is kritiek op ieders rol. Wij nemen de aanbevelingen over", aldus Aptroot. "We willen zo graag dat er zaken van de grond komen dat we misschien teveel in de ja-stand staan."

De conclusies van het onderzoek kwamen hard aan. "Het steekt dat het samenspel tussen raad en college suboptimaal is", aldus Klaas Schra (CU/SGP). "Maar het is waar dat de raad teveel op detailniveau praat." Dat vond ook Lennart Feijen (SP) die de politieke discussies over het HOM afdeed als "technisch geneuzel". "Er was geen intentie-overeenkomst en geen grip op de businesscase. We hadden eigenlijk een no-go moeten geven", gaf Benita Wegen van LHN toe. Koren op de molen van SP-er Lennard Feijen die haar toebeet waarom haar partij dan toch had ingestemd. Jordy Boerboom (GroenLinks) wil dat er voortaan eerst over de wenselijkheid van een groot project wordt gediscussieerd.

Provast kwam medio 2016 met het plan om een outlet center te maken in het Woonhart. De gemeente ging enthousiast mee in de plannen ook al was er veel weerstand van de middenstad en omwonenden. Medio 2017 trok Provast alsnog de stekker uit het plan.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox