Logo streekbladzoetermeer.nl


Foto: Leo Buvens

Berkhout na bloedstollende finale eerste clubkampioen BVBZ

Op vrijdag 22 december verzamelden de biljarters van Biljartvereniging Benthuizen-Zoetermeer (BVBZ) zich in het Biljarthuys De Dam voor de ontknoping van het clubkampioenschap libre. Na een werkelijk bloedstollende finale, waarin het er heel lang naar uitzag dat runner up Bakker zich als eerste met de kampioenskroon zou mogen tooien, sleepte Berkhout de titel in de wacht.

Nadat eerst veel poulewedstrijden waren gespeeld, gingen er 16 spelers door. Vanaf dat moment werd er gespeeld via een knock out systeem. Uiteindelijk bleven er vier spelers over voor de halve finales. Dit waren stilist Jan Kloots, Gerard Bakker, Johan Berkhout en outsider Ferry Sluiter.

De door kenners als winnaar getipte Kloots legde het duidelijk af tegen de zeer gemotiveerde Bakker. Die legde de ene serie na de andere op het laken en steeg daardoor ver uit boven het moyenne dat hij geacht werd te halen. Berkhout had het bijzonder lastig tegen Sluiter. Deze maakte regelmatig zijn caramboles en dwong Berkhout boven zichzelf uit te stijgen.

Het aanwezige publiek vroeg zich af of Berkhout (die 31 caramboles meer moest maken) als eerste erin zou slagen zich Bakker van het lijf te houden. Berkhout speelde goed, maar slaagde er niet in de broodnodige series te produceren. Toen Bakker het sein ‘nog vijf’ kreeg, moest Berkhout nog meer dan twintig keer scoren. Het publiek maakte zich al op voor een huldiging van Bakker. Met de flair van een waar kampioen zette Berkhout nog een keer aan voor een beter resultaat en eindelijk begon hij regelmatig te caramboleren. Toch had Bakker de partij in zijn voordeel kunnen beslissen, maar door een onbegrijpelijke misser strandde hij op ‘nog een’. Berkhout zette aan voor zijn allerlaatste kans en wist de partij uit te maken. Bakker miste de nastoot.

Jan Kloots werd met winst op Sluiter derde. Alphons Smits maakte de hoogste serie (49 van 110, 44,55%); Leo Buvens maakte met 8 beurten de kortste partij.

Meer berichten
Shopbox