Logo streekbladzoetermeer.nl


Vier van de 45 medewerkers van De Zoetelaar. Links boven Joost rechts Timo. Onder: Peter en Jitske. Foto Kees van Rongen
Vier van de 45 medewerkers van De Zoetelaar. Links boven Joost rechts Timo. Onder: Peter en Jitske. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Gala met en voor Zoetermeerders

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Lunchcafé De Zoetelaar, Dorpsstraat 99, is tijdelijk gesloten voor een rigoureuze verbouwing. Het monumentale pand werd in 1931 als christelijke school in gebruik genomen. In 1999 werd het verbouwd tot lunchcafé De Zoetelaar. Het lunchcafé is een dagbestedingslocatie van Ipse de Bruggen, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt.

 Het lunchcafé ziet er gezellig en keurig uit. De medewerkers met een verstandelijke beperking zijn enthousiast en doen er alles aan om het de gasten naar hun zin te maken. Het is de laatste dag voordat De Zoetelaar moet worden leeggeruimd, zodat de aannemer aan de slag kan gaan.

"De verbouwing is noodzakelijk," vertelt begeleider en kok Remco Goossens. "Het restaurant moet worden aangepast aan de eisen van deze tijd."

Timo Vink (18) is één van de 45 medewerkers van De Zoetelaar. "Nu is de keuken wat krap als met acht man wordt gewerkt aan de gerechten. De keuken wordt verder naar achteren geplaatst en er komt meer ruimte," legt Timo uit. "Bovendien wordt het straks een half open keuken."

Jitske Ballast (37) werkt vanaf de opening 18 jaar geleden in De Zoetelaar. "Ik ben hier vier dagen in de week en moet met de bus uit Pijnacker komen. Maar ik doe het met veel plezier," benadrukt zij.

Behalve de keuken wordt ook de chocolaterie Choco Toko verplaatst. Waar vroeger het winkeltje was en nu een vergaderzaal is, draaien straks de drie grote chocolademachines. Dagelijks worden daar bonbons gemaakt.

In de komende week begint de verbouwing. Eind februari moeten de werkzaamheden klaar zijn en kan er weer genoten worden van een heerlijke lunch, koffiespecialiteiten, huisgemaakte taarten en chocolade lekkernijen.

Overigens wordt het voor de medewerkers en de begeleiding geen vakantietijd.

"Er zijn allerlei cursussen voor de medewerkers," zegt Remco. "Ook verzorgt slagerij Meat & Daily's een workshop voor onze medewerkers bij Smaak en Vermaak. Zo krijgen ze les in vlees uitbenen en worst maken.

In het Stadstheater is maandag 19 februari een gala-avond met en voor Zoetermeerders. Presentator is Bert van Leeuwen en René van Kooten is een van de artiesten. Medewerkers van De Zoetelaar treden als gastheer/gastvrouw op. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar in het Stadstheater. De opbrengst is deels voor de zorg aan gehandicapten.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox