Logo streekbladzoetermeer.nl


De goede cast van Achter het Huis met onder andere Oda Spelbos, Hajo Bruins, Raymonde de Kuyper, Cees Geel en Anne van der Burg in de rol van Anne Frank. Foto Piek.
De goede cast van Achter het Huis met onder andere Oda Spelbos, Hajo Bruins, Raymonde de Kuyper, Cees Geel en Anne van der Burg in de rol van Anne Frank. Foto Piek. (Foto: Simone Langeveld)

Achter het Huis: beklemmend en actueel Achterhuis

Zeven acteurs, later acht en zo nu en dan negen, 140 minuten op een bijna leeg podium. De beklemming is nu al voelbaar. Het toneelstuk Achter het Huis maakt het dagboek van Anne Frank tastbaar en door eigentijdser taalgebruik tijdloos. Niet alleen een brutale en aangenaam extraverte Anne is goed gecast. Deze bewerking van het zo beroemde dagboek naar een toneelstuk laat een niet onwaarschijnlijke loop van gebeurtenissen zien. Veranderen niet vrije beschaafde mensen in beesten?

Gouda - Het decor is als een metalen kooi en dat maakt dat niets afleidt van de dialogen en discussies die veelvuldig plaatsvinden in het zogenaamde Achterhuis. Discussies tussen de leden van twee gezinnen die plotseling totaal op elkaar aangewezen zijn. Elkaar niet kunnen ontlopen. Die elkaar continu ruiken want het raam open zetten is levensgevaarlijk. De w.c. doortrekken dat kan niet overdag dat zou gehoord kunnen worden. Anne: "Hebben we alweer bonen?". "Waarom is er zoveel haat pap?". Mevrouw van Pels, Auguste, is een aandoenlijk karakter dat swingt van levenslust. Een heerlijke discussie heeft zij met Edith Frank, de moeder van Anne. Het gaat over bescheidenheid en onbescheidenheid. Edith Frank wordt verrassend sterk neergezet door Oda Spelbos. Wat een interessant individu en herkenbaar personage zet zij neer. De zinloosheid van de onderduik drukt zwaar op haar gemoed. Anne: "Ik wil niet zijn zoals mijn moeder. Ik wil schrijver worden en overleven. De zinloosheid van het bestaan overwinnen." Een zeker evenwicht wordt verstoord wanneer er een nieuwe bewoner van het Achterhuis bij komt: 'de rijke' Fritz Pfeffer (Cees Geel). Af en toe komt Miep Gies (Marie Louise Stheins) binnenstormen. Ze komt met overenthousiaste verhalen en weinig en meest stinkend eten. Alleen al haar steeds opvallender kostuums die per bezoek veranderen duiden op een dubbele rol. Zij laat de compleet willekeurige afhankelijkheid zien van allen die noodgedwongen in het Achterhuis onderduiken.

Margot Frank het veel 'beter opgevoede' (in de ogen Anne Frank) zusje is de jonge vrouw die bij haar vader Otto Frank te rade gaat. Voor de goede vrede laat hij haar bungelen. De afloop is bekend, of toch niet?

Ilja Leonard Pfeijffer maakte teksten die geen onrecht doen aan de sfeer en de schrijfstijl van Anne Frank. Geniet van sterk toneel voor jong en oud op vrijdag 5 januari 20:15 in Stadstheater Zoetermeer 360 met pauze. Kaarten via www.stadstheaterzoetermeer.nl .

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox