Logo streekbladzoetermeer.nl


Hans Ouwerkerk, Simone Ouwerkerk, Monniek Leendertse, Georgine Mol en Jakobien Groeneveld ondertekenen het burgerinitiatief. Foto: Ronald Stam
Hans Ouwerkerk, Simone Ouwerkerk, Monniek Leendertse, Georgine Mol en Jakobien Groeneveld ondertekenen het burgerinitiatief. Foto: Ronald Stam

Inwoners willen vuurwerk verbod voor natuurgebieden

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Terwijl de kruitdampen van het vuurwerk zijn opgetrokken, heeft een groep Zoetermeerders zich verenigd om via een burgerinitiatief te bereiken dat de Zoetermeerse natuurgebieden als vuurwerkvrije zone worden aangemerkt. Dat de parken en bossen op en rond oudjaar één groot knalgebied is, vinden zij niet kunnen.

Hans Ouwerkerk heeft het initiatief genomen voor het burgerinitiatief. "Op 31 december wilde ik eind van de middag nog even rustig een wandeling met onze hond Yara maken", vertelt hij. Dat rustig kon hij echter wel vergeten want overal werd vuurwerk afgestoken. Ook Monniek Leendertse en Anke van As dachten een rustige wandeling te kunnen maken met hun hond. "Ik dacht in de rust te komen maar overal liepen groepen jongens door het bos en overal op de paden lag vuurwerkafval", vertelt Leendertse. Van As sprak de jongens zelfs aan en vroeg ze buiten het bos te gaan knallen. "Ze leken het te begrijpen maar toen ik me omdraaide, gingen ze gewoon verder." Hans Ouwerkerk plaatste terug van zijn wandeling een boos bericht op Facebook. Het leverde veel reacties en steunbetuigingen op van medestanders en het advies van gemeenteraadslid Marijke van der Meer (Zó!) om er een burgerinitiatief van te maken. "Dan komt het op de agenda van de raadscommissie", aldus Van der Meer. Jakobien Groeneveld is met haar partij GroenLinks bezig om het overal maar afsteken van vuurwerk de kop in te drukken. "Veel mensen hebben er last van. Dat natuurgebieden vuurwerkvrij moeten zijn vind ik logisch. Niet alleen voor de honden en paarden die er lopen maar ook voor alle dieren die hier leven." Georgine Mol heeft een natuurgeneeskundige praktijk voor mens en dier. "In december krijg ik veel vragen voor bach-druppels voor honden die bang zijn. Vuurwerk is voor dieren die een veel sterker gehoor hebben een groot probleem", zegt zij.

Hans Ouwerkerk is druk bezig om de benodigde handtekeningen op te halen voor het initiatief: "We willen dat er een vuurwerkverbod komt voor alle natuurgebieden. Er moeten borden komen die dat aangeven. En het moet ook worden gehandhaafd. Hopelijk zorgen borden al voor een bewustwording", zegt hij.

Als het burgerinitiatief wordt ingediend, wordt het behandeld in de raadscommissie. Jakobien Groeneveld verwacht succes. "Vuurwerkoverlast is iets waar veel partijen zich hard voor maken van VVD tot GroenLinks toe."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox