Logo streekbladzoetermeer.nl


Weth. Robin Paalvast ontvangt vleermuisrapport van Marga van der Tol en Wilco Pot. (vleermuisplatform)
Weth. Robin Paalvast ontvangt vleermuisrapport van Marga van der Tol en Wilco Pot. (vleermuisplatform) (Foto: Simone Langeveld)

Groeten uit het groen Acht soorten vleermuizen

Dankzij Bathoppen is bekend geworden dat er 8 verschillende soorten vleermuizen waarvan 3 zeldzame in Zoetermeer voorkomen. Marga van der Tol: "Je kunt je via de website aanmelden voor een meting in jouw tuin!"

Zoetermeer - "Vleermuizen zijn hele kleine zoogdieren, helemaal zoals wij, alleen dan met vleugels. Het zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen, en ze eten insecten. In de middeleeuwen waren vleermuizen een teken van welvaart en in Japan zijn ze een teken van geluk. Ze zijn nuttig en ze zijn wettelijk beschermd, maar niemand kan ons vertellen hoe het met ze gaat. Een paar jaar geleden kwam er een nieuwe ontwikkeling in het vleermuisonderzoek. Eindelijk konden we de ultrasone geluiden van vleermuizen opnemen en er kwam een computerprogramma om te helpen met het vaststellen van de soorten. De gemeente Zoetermeer was er snel bij om zo'n apparaat, een batlogger, aan te schaffen. We laten de batlogger van tuin naar tuin springen en dat noemen we 'bathoppen'. Op die manier hebben wij in 2016 in 27 tuinen 16639 keer een vleermuisgeluid vastgelegd. Dit soort onderzoek krijgt pas echt waarde als je het jaren en jaren kunt herhalen, wij blijven dus meten. Toch zijn er al interessante conclusies trekken, bijvoorbeeld waar we wellicht kraamkolonies kunnen verwachten. Nieuwsgierig? Het rapport staat op: www.vleermuisplatformzoetermeer.nl "

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox