Logo streekbladzoetermeer.nl


De hond heeft de andere konijnen van mevrouw de Jager ook nog geprobeerd te pakken, hierbij verwoeste hij het konijnenhok.
De hond heeft de andere konijnen van mevrouw de Jager ook nog geprobeerd te pakken, hierbij verwoeste hij het konijnenhok. (Foto: Britt Henneken)

Loslopende hond in wijk de Leyens valt konijnen aan

Door Britt Henneken

Zoetermeer - Aan de Vletkade in de Leyens heeft een loslopende hond twee konijnen in een achtertuin bestormd. De hond werd uitgelaten vlak bij het Noord-Aa, maar liep los en rende de wijk in. De twee aangevallen konijntjes waren niet veilig in hun hok in een afgesloten achtertuin en hebben het niet overleefd. "Ik heb nooit geweten dat honden ook tuindeuren open konden maken.", aldus Joyce de Jager, eigenaresse van de konijnen.

 Op het moment dat het gebeurde was Joyce net even naar binnen gelopen terwijl haar konijnen in een ren in de tuin zaten. De hond, volgens de bewoonster groot en gespierd, kreeg het voor elkaar de deur open te krijgen en had de konijnen al snel te pakken. Hierbij heeft hij ook het hok van de konijnen verwoest (zie afbeelding). "Twee van de vier konijnen heeft hij te pakken gekregen, dat vind ik veel aangezien het in minder dan een minuut tijd is gebeurd."

Joyce de Jager is erg geschrokken van de gebeurtenis. Ze vindt het te gek voor woorden dat zelfs in een afgesloten achtertuin haar huisdieren niet veilig zijn. De eigenaresse van de hond kwam achter de hond aan en was ook erg geschokt over de ravage. "Eerst kon ik het baasje van de hond echt niet vinden. Uiteindelijk liep ze ergens in de verte op de dijk achter mijn huis. De mevrouw beweerde dat haar hond dit soort dingen normaal nooit doet, maar waarom nu dan wel?"

Na het incident heeft mevrouw de Jager de politie gebeld om te vragen of ze aangifte kon doen. "Nu zijn het konijnen maar de volgende keer is het een kind, daarom wilde ik er melding van maken. Helaas kan ik geen aangifte doen tegen een dier of eigenaar van het dier." Afgelopen weekend heeft mevrouw de Jager een rapport van een bijtincident ingediend bij de politie. Zij gaan nu na of er meer incidenten zijn geweest waar deze hond bij betrokken was.

Wat Joyce de Jager vooral wil is dat eigenaren meer toezicht gaan houden op hun dieren. "Hierachter loopt die dijk en daar mogen de honden loslopen. Maar in de wijk niet meer. Als eigenaren hun dieren niet direct aanlijnen gebeuren er dit soort dingen. Ik voel mij zelf heel machteloos, ik zie niet in wat ik nog meer had kunnen doen om mijn huisdieren te beschermen."

Volgens de hondenuitlaatkaart van Zoetermeer mogen de honden op de dijk achter de Vletkade loslopen. De gemeente onderzoekt of er vaker incidenten zijn. De politie neemt de meldingen van overlast dagelijks mee in de surveillance

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox