Logo streekbladzoetermeer.nl


Foto: PR

Een etmaal lang een band van licht om de planeet

Door Marijke Helsloot

Zoetermeer - Voor het vijfde opeenvolgende jaar vindt op 10 december Wereldlichtjesdag Zoetermeer plaats. Ouders en familieleden komen samen tijdens een bijzondere avond voor de emotionele herdenking van overleden kinderen.

 Wereldwijd steken weeouders, ouders van een overleden kind, en hun familieleden elk jaar op de tweede zondag van december om 19.00 uur een kaars aan en laten die een uur branden. Door alle tijdzones heen is er een etmaal licht om de planeet om alle overleden kinderen te herdenken. In Zoetermeer zal een stille tocht met kaarsen en lantaarns langs de kindergraven bij de Meerbloemhof plaatsvinden. ,,Vijf jaar geleden kwam Kathy Beckers, van het boek 'Rouwen na het verlies van je baby' met het idee om Wereldlichtjesdag te gaan organiseren", vertelt Anita de Roode, eigenaresse van winkel De Troostkamer. ,,De grote opkomst paste bijna niet in mijn winkel waardoor we het jaar daarop op zoek moesten naar een nieuwe locatie." De vrijwillige organisatie is ondertussen uitgegroeid van twee naar zes mensen. Vorig jaar waren er ruim 240 belangstellenden in de aula van het crematorium om samen met lotgenoten 64 overleden kinderen te herdenken. ,,Wereldlichtjesdag Zoetermeer is een zeer bijzondere avond voor de donkere dagen rond de kerst", zegt Anita. ,,Het is heel mooi om de tocht van licht richting de begraafplaats te zien waar bij alle kindergraven kaarsen staan." Geert Sipman wilde na het overlijden van zijn 17-jarige dochter ook zijn bijdrage leveren aan de organisatie. ,,Zes jaar geleden ben ik mijn dochter na een ziekbed van een jaar verloren. Ook al bestaat er goede professionele hulp; je verlies delen met lotgenoten is prettig. We begrijpen elkaar zonder woorden, met een blik of een handdruk."

Na de stille tocht vindt er een herdenkingsdienst plaats in de aula met gedichten, muziek en zang. Op de baar staan alle foto's van de overleden kinderen. Anita: ,,Al die gezichten zien, werkt enigszins troostend en geeft een gevoel alsof ze er gewoon bij zijn." Na de dienst worden alle kindernamen voorgelezen. Geert: ,,Voor mij is dat het meest emotionele moment van de avond. Daarom help ik niet mee met het oplezen omdat ik dat gewoonweg niet kan."

Deelname aan Wereldlichtjesdag Zoetermeer op zondag 10 december is gratis. Een vrijwillige bijdrage is wel gewenst om de jaarlijkse bijeenkomst te kunnen blijven organiseren. Voor meer informatie kijk op www.wereldlichtjesdagzoetermeer.nl.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox