Logo streekbladzoetermeer.nl


Hélène column
Hélène column (Foto: portret Hélène Ouwerkerk)

Stoelendans

Drie jaar lang is het pais en vree in de gemeenteraad. De partijeden die samen de verkiezingen en daarna de raadsperiode zijn ingegaan, strijden gezamenlijk voor datgene waar zij voor staan. Er worden moties voorbereid. Verwachte politieke tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar en bestrijden elkaar met woorden. En partijen die meer gevoel bij elkaar hebben, zoeken elkaar op en brengen samen moties en voorstellen in. Kortom, de ideale politieke samenleving, zou je zeggen. Tot het moment dat er ineens de klad in komt. Feitelijk kun je daar elke raadsperiode wel op wachten.

Zo was daar als eerste Juliëtte Meurs die vorig jaar haar partij LHN zat was, haar zetel onder de arm meenam en haar eigen partij Zoetermeer Vooruit begon. Ik heb daar op deze plek al eerder mijn verbazing over uitgesproken. Daarna bleef het even stil. Zou verder iedereen zonder kleerscheuren de eindstreep halen? Inmiddels weten we van niet. Want dit jaar stapte Yvonne Bink over van Zó naar Zoetermeer Vooruit. Ram Fatigan kon niet meer met zijn PvdA-collega's door één deur en begon een eenmansfractie (Fatigan was met voorkeursstemmen gekozen dus dat is op zich dan nog niet zo raar). Wethouder Taco Kuiper zag het PvdA- lijsttrekkerschap op een haar na aan zijn neus voorbij gaan en wil geen tweede viool spelen. Dus bedankt hij voor de kieslijst. En nu is Rob Wessels door het CDA-bestuur op een onverkiesbare plaatst gezet waarna Rob Wessels zich heeft teruggetrokken. Wessels blijft deze raadsperiode nog wel gewoon raadslid voor het CDA en weerstaat vooralsnog de lokroep van andere partijen.

Ik vraag me serieus af hoeveel raadsleden de komende maanden nog sneuvelen. Het is overigens helemaal niets bijzonders want in elke stad en dorp gebeurt hetzelfde. Maar toch, het is en blijft een merkwaardig fenomeen. Je strijdt voor dezelfde idealen en gaat daar drie jaar lang enthousiast mee aan de slag. En met de eindstreep in zicht gaat het mis. De kieslijsten worden samengesteld en daarmee begint altijd de grote stoelendans. Net als vroeger op school, is het dan balen als na het fluitje alle stoelen bezet zijn.
Hélène Ouwerkerk

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox