Logo streekbladzoetermeer.nl


Ricky Koole samen met Ocobar op de planken. Vlnr: Rob Wijtman, Ricky Koole, Bart van Vuuren en Cok van Vuuren. (foto PR)
Ricky Koole samen met Ocobar op de planken. Vlnr: Rob Wijtman, Ricky Koole, Bart van Vuuren en Cok van Vuuren. (foto PR) (Foto: Simone Langeveld)

'Me & Tennessee': Ricky Koole & Ocobar spelen into the wild

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Wat een heerlijk avondje uit. Talent voor humor, timing en muziek maken, dat hebben ze: Ricky Koole en Ocobar. Ocobar bestaat uit drie mannen, bas, drum en gitaar, bekend van televisie door het programma Bureau Sport.

Ricky Koole komt op en vertelt over haar passie voor muziek met de roots in Tennesse: Nashville en Memphis. Ja, ze is er geweest op al die bekende plekken waar legendarische country en blues artiesten ooit speelden en platen opnamen. De country soul, het lied over dat grote verdriet en tegelijkertijd die zelfrelativerende tekst. De hoofdpersoon in het lied ziet zichzelf nog wel staan en gaat door. Ze is er gek op, juist op de country soul. En mocht je niet begrijpen wat hier bedoeld wordt... ga vooral luisteren en kijken.
Bijzonder hoe deze artieste haar hele muzikale zelf inzet voor het brengen van het lied met z'n verhaal. Geen woord onverstaanbaar en geen moment wordt je afgeleid door de stem. Ze neemt je mee in het verhaal en je gaat de muziek begrijpen. Knap. Het zelf relativerende zit ook in haar omgang met publiek en podium en met de mannen van Ocobar heeft ze een geweldige klik. Waar was het nou waar die foto - van die pastorale natuur met een hekje - genomen is? Op zoek naar de natuur, het wilde, het rauwe, het buiten zijn, komt Ricky op dit beeld. Een tof uitzicht vanaf de veranda. De covers van deze rootsplaat, haar zevende album, zijn vergeten pareltjes uit de popmuziek: 'My Old friend the blues' van Steve Earle, 'Wide Open Road' van Johnny Cash, 'Crazy' van Willie Nelson, 'Do Right Woman, Do Right Man' van Aretha Franklin en Sam Cooke's '(Ain't That) Good news'. Haar eigen composities zoals Regen, December, By my side, Anchor blijven in al dit historische geweld fier overeind. De mannen van Ocobar zijn de perfecte begeleiding. Zowel de bassolo van Rob Wijtman en de banjo-solo Cok van Vuuren blijven je bij. Maar ook het mooie 'For the good times' als Ricky Koole zichzelf begeleid op gitaar en het even zonder de mannen doet. Niet alleen bij het nummer "I have got country in my genes" spat het speelplezier ervan af. Cok van Vuuren op zijn banjo en de bas die dan ook percussie is geworden en tegelijkertijd door de twee Bart en Rob (drums) wordt bespeeld.

Ricky Koole is actrice, radiopresentatrice, theatermaakster en ze brengt samen met haar echtgenoot Leo Blokhuis compilaties uit met vergeten pareltjes uit de popmuziek. Donderdag 7 december in de grote zaal van Stadstheater Zoetermeer. 20:15 - 21:45 uur.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox