Logo streekbladzoetermeer.nl


Arts-onderzoeker Leonieke Breunis en huisarts Lieke de Jonge willen zwangere vrouwen laten stoppen met roken. Foto: Fred Roland
Arts-onderzoeker Leonieke Breunis en huisarts Lieke de Jonge willen zwangere vrouwen laten stoppen met roken. Foto: Fred Roland

Zoetermeer scoort hoog bij sterfte rond geboorte

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer heeft landelijk gezien een relatief hoog cijfer voor kinderen die rond de bevalling overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Bio Med Central.

De onderzoekers denken dat dit deels komt doordat veel vrouwen blijven roken en/of drinken tijdens de zwangerschap. Arts-onderzoeker van het Erasmus MC, Leonieke Breunis gaat daarom in Zoetermeer vrouwen ondersteunen om te stoppen met roken en drinken. Per 1000 baby's overlijden er ruim 10 voor of vlak na de bevalling. Zoetermeer is niet de enige stad met een hoog perinatale (voor- en na de geboorte red.) sterfte. Het onderzoek wijst uit dat ook in Groningen, Leeuwarden en Venlo het aantal perinatale sterftes hoog is. Deze steden zitten op 9,1, 9,7 en 9,5. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ligt het sterftecijfer op 8,8, 8,9 en 8,7. Terwijl de perinatale sterftegevallen in de rest van de randstad juist lager is dan in Oost-, Zuid- en Noord-Nederland. "We denken dat er een verband is tussen roken en drinken tijdens de zwangerschap", zegt Leonieke Breunis. "Veel vrouwen onderschatten toch nog steeds het gevaar voor het ongeboren kind." Breunis gaat in samenwerking met het LangeLand Ziekenhuis, verloskundigen, gemeente en huisartsen een cursus aanbieden om moeders in spé te helpen om te stoppen met roken.

Dat Zoetermeer hoog staat op de lijst van perinatale (voor en na de zwangerschap red.) overlijdens is volgens Leonieke Breunis best tegen te gaan. Volgens de arts-onderzoeker zijn veel vrouwen zich vaak niet bewust dat roken en drinken zo slecht is voor het ongeboren kind en het is moeilijk om te stoppen. "Wij willen vrouwen graag ondersteunen."

Zoetermeer - "Kinderen van moeders die roken hebben vaker een laag geboortegewicht, veel meer kans op complicaties en er is een grotere kans op een vroeggeboorte. Dit is het ergst als de moeders zelf roken. Maar zelfs als de omgeving rookt, heeft dit gevolgen op het ongeboren kind", vertelt Leonieke Breunis. "In eerder onderzoek is een baby in de couveuse onderzocht. De ouders rookten buiten het ziekenhuis en wasten heel goed hun handen. Toch werden afbraakproducten van nicotine gevonden op de couveuse en op de huid van het kindje."

Samenwerking

Leonieke Breunis is een samenwerking aangegaan met het LangeLand Ziekenhuis, de gemeente, verloskundigen en huisarts Lieke de Jong. "We gaan cursussen aanbieden om vrouwen te stimuleren om met roken te stoppen", vertelt Breunis. "We hopen ook vrouwen te bereiken die zwanger willen worden, want eigenlijk is het belangrijk om al voor de zwangerschap te stoppen met roken."

Bij de cursus worden vrouwen in groepssessies begeleid en gestimuleerd om succesvol te stoppen.

Om de cursus goed te laten slagen worden eerst twee focusgroepen geformeerd van vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Daarnaast wordt een focusgroep geformeerd van vrouwen die al zijn bevallen en die met roken zijn gestopt. Met deze vrouwen willen we praten over hun ervaringen met stoppen met roken en drinken. Dit zijn gesprekken van 1,5 à 2 uur en een vragenlijst vooraf. Het is heel belangrijk dat deze vrouwen deelnemen omdat zij de ervaringsdeskundigen zijn die kunnen helpen om het uiteindelijke project te laten slagen.

"In Engeland is dit ook gedaan en daar was het heel succesvol en is een vijfde gestopt met roken. Ik hoop dat wij dit succes ook gaan halen", aldus Leonieke Breunis.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox