René van Kooten maakt eigen voorstelling over Zoetermeer en 45 jaar muziek. Foto: Ron Jenner.
René van Kooten maakt eigen voorstelling over Zoetermeer en 45 jaar muziek. Foto: Ron Jenner. (Foto: Ron Jenner)

Muziek en historie Zoetermeer rode draad in show van René

Zoetermeer - Hij heeft heel wat uren doorgebracht bij het Historisch Genootschap en in de Beeldbank Zoetermeer. En natuurlijk veel muziek gedraaid. Maar het programma is nu zo goed als rond. Dinsdag 28 november staat René van Kooten met De avond van... in het Stadstheater.

Door Hélène Ouwerkerk

 "Ik vond het echt een eer toen ik werd gevraagd om deze voorstelling te vullen. Ik kreeg carte blanche hoe ik de avond wilde invullen. Als ik een film wilde vertonen was dat ook goed", vertelt Van Kooten. Maar een documentaire opstarten vond hij toch een beetje te makkelijk. "Ik denk dat mensen van mij verwachten dat ik op zo'n avond ook ga zingen." Uiteindelijk heeft de zanger ervoor gekozen om zijn eigen voorstelling op te hangen aan 45 jaar muziekgeschiedenis en de geschiedenis van Zoetermeer. "2017 is voor mij best een bijzonder jaar. Ik sta 20 jaar in de musical, ik word in december 45 en ik woon 43 jaar in Zoetermeer. Ik vertel mijn levensverhaal aan de hand van beelden van Zoetermeer en aan de hand van muziek. Maar", haast Van Kooten zich te zeggen. "Ook als je niet uit Zoetermeer komt, dan is het gewoon een leuke muzikale avond." Hiervoor heeft René van Kooten diverse muzikale gasten uitgenodigd. "Zo komen Tim, Robbert en Dieter van de Jersey Boys langs en ik zing met hen een lied. Bram en Ingmar van Shifting Daylight is er ook en Gaia Aikman komt zingen. En ik heb een band bestaande uit Martin Verheesen en zijn zoon Dries, die nu op het Erasmus College zit, Ivar Pijper en Arie Storm." Met al deze muzikale vrienden maakt René een voorstelling.

Muziek is de rode draad in zijn leven. "Er was thuis altijd muziek. In moeilijke perioden in mijn leven zoals toen mijn moeder overleed, was muziek mijn redding. Zelf wilde ik Van Halen zijn en met mijn muziek de wereld over trekken", vertelt René. De muziek gaat alle kanten op. "Niet alleen musical maar ook popnummers. Belinda Meuldijk heeft op mijn verzoek een Nederlandse vertaling op het nummer Damn good times gemaakt." En dan de beelden van Zoetermeer. "Ik ben het historisch genootschap ontzettend dankbaar. Ze hebben mij zo enorm geholpen. Ik hoop dat ze na deze avond er wat extra donateurs aan over houden, want dat is erg nodig."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden