Machtsstrijd kille makelaars amusant maar mist apotheose

Door Hélène Ouwerkerk

Het halen van targets en de machtsstrijd op het makelaarskantoor. Daar draait het om in het stuk Vastgoed BV. Senf Theaterpartners brengt dit toneelstuk van David Mamet op de planken. En hoewel het oorspronkelijke stuk stamt uit 1982, lijkt Vastgoed BV nog erg actueel.

Zoetermeer - In Vastgoed BV maken we kennis met de makelaars van een kantoor dat een bizar systeem heeft ontwikkeld om de omzet op te krikken. Makelaars die veel verkopen, krijgen aantrekkelijke bonussen en voor de makelaars die dat niet lukt wacht ontslag. Dit wordt bijgehouden op een lijst die zichtbaar is voor iedereen. Het is een open deur dat dit leidt tot de nodige strijd tussen de makelaars. Huub Stapel speelt de oude Miel Rappanje die vroeger zeer succesvol was maar nu duidelijk op zijn retour is. Frederik Brom speelt de gehaaide Keska die de lijst aanvoert. En Jörgen Rayman maakt zijn toneeldebuut als de foute Toor Haije. Daar tussen manoeuvreert Remmers, gespeeld door Jelle de Jong die de makelaars cruciale informatie kan geven waarmee ze deals kunnen sluiten. Daniel Cornelissen speelt Dik Stradmeijer die eigenlijk te eerlijk en netjes is voor het makelaarswereldje. Als er een inbraak wordt gepleegd in het bureau van Remmers zet dit alles op scherp.

Vastgoed BV is op zich een amusant stuk. De handel en wandel van de makelaars houden je bijna twee uur bezig. En er valt zeker ook wat te lachen. Frederik Brom speelt erg goed de gehaaide Keska en ook Jörgen Raymann en Huub Stapelen spelen een sterke rol. Maar het is helaas niet alleen maar de loftrompet die geblazen wordt. De personages maken weinig ontwikkeling door en daardoor verzandt het stuk in vooral veel van hetzelfde. Op een gegeven moment word je het gezeur van Rappanje om de info echt zat en weet je ook wel dat Keska over lijken gaat. Haije zet zijn collega onder druk om de inbraak te plegen maar verdwijnt vervolgens van het toneel om niet meer terug te keren. Er is toch meer voor nodig om die mannen met gladde praatjes echt tot leven te laten komen en te zorgen voor een goede apotheose. Vastgoed BV is prima amusement en de moeite waard maar iets meer spanning of diepgang was wel fijn geweest.

Meer berichten