Esmée Dekker, Sjoukje Hooymaayer en Chris Tates in My Fair Lady. Foto: Roy Beusker
Esmée Dekker, Sjoukje Hooymaayer en Chris Tates in My Fair Lady. Foto: Roy Beusker

My Fair Lady blijft een feestje

Door Hélène Ouwerkerk

Al in de eerste scène is duidelijk waar het in My fair lady om gaat. Bloemenmeisje Eliza staat met haar bloemetjes vertwijfeld tussen twee werelden in. Enerzijds de elegante sjiek en anderzijds het bruisende straatleven. Kortom, een musical over de tegenstelling tussen de twee klassen.

Zoetermeer - My fair lady is gebaseerd op het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw dat al in 1956 in Broadway in première ging en in 1964 met Audrey Hepburn werd verfilmd. Ook in Nederland is het stuk vele malen ten tonele gevoerd. In 1960 met Wim Sonneveld en in 1994 met Paul van Vliet en in 2006 nog met Thom Hoffman. Toch vindt Dommelgraaf en Cornelissen het tijd om de show weer op de planken te brengen. Een goede keus want hoewel de musical een beetje gedateerd is en hier en daar wat oubollig aandoet, blijft het een fijne voorstelling. Het is een leuk verhaal met veel humor en liedjes als 'Het Spaanse graan', 'Als het effe kan', en 'Zalig zijn' die in ons collectief geheugen zijn gegrift.

Professor Higgins hoort het bloemenmeisje Eliza enorm plat praten en gaat met vakgenoot kolonel Pickering de weddenschap aan dat hij haar onberispelijk Engels kan leren spreken en ze tijdens een feestje op de ambassade niet zou misstaan. Chris Tates speelt een fijne professor Higgings, goed in zijn vak maar onhandig in relaties. En ook Alfred van den Heuvel laat als kolonel Pickering weer een andere kant van zichzelf zien. Esmée Dekker wordt in het begin een beetje weggespeeld door deze ervaren tegenspelers maar naarmate het verhaal vordert weet zij meer de voorgrond te pakken en laat zij zien dat zij prachtig kan zingen en acteren. Wel jammer is dat de ontluikende chemie tussen Higgins en Eliza niet helemaal goed uit de verf komt. Een opvallende acteerprestatie zet Han Oldigs neer als Eliza's vader Alfred. Eerst hilarisch als een losbandige dronkeman en later gelaten en getemd als hij gaat trouwen. Mede door de goede choreografie is My Fair Lady ondanks de tand des tijds toch meer dan aangenaam.

Meer berichten