Jeroen van Diabetes Vereniging Nederland legt aan de sportinstructeurs uit hoe zij hun sporters met diabetes zo goed en gezond mogelijk kunnen ondersteunen.
Jeroen van Diabetes Vereniging Nederland legt aan de sportinstructeurs uit hoe zij hun sporters met diabetes zo goed en gezond mogelijk kunnen ondersteunen. (Foto: Britt Henneken)

Cursus 'Oog voor Diabetes' succes onder sportbegeleiders

Zoetermeer - In sportschool 'Zenna Sport For Women' werd vorige week woensdag een cursus georganiseerd door Diabetes Vereniging Nederland (DVN). Hierbij werd aan trainers verteld hoe zij sporters met diabetes zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Dit project is een samenwerking tussen de sportscholen, DVN en adviesbureau Dreaminc.

Door Britt Henneken

 Eigenaresse Astrid Letterboom (Zenna Sports For Woman) en haar man Urwin Letterboom (You're A Winner) willen dit project in Zoetermeer uitrollen. Daarvoor schakelden zij de hulp in van Adit Ram, projectontwikkelaar bij Dreaminc. "Het doel van deze cursus is om sporters met diabetes een veiliger gevoel te geven tijdens het sporten. Als iemand met diabetes weet dat zijn sportbegeleider verstand heeft van zijn ziekte, dan voelt de sporter zich vaak veiliger. Hij is in goede handen omdat de trainer weet hoe hij met diabetes om moet gaan."

Ook is het volgens de Diabetes Vereniging verstandig als alle trainers weten hoe ze met diabetes om moeten gaan. Sporters kunnen immers ook diabetes hebben zonder het te weten. Als ze dan een zogenaamde hyper (te hoog bloedsuiker) of hypo (te laag bloedsuiker) krijgen, weten hun trainers wat ze moeten doen.

Jeroen, voorlichter van de Diabetes Vereniging Nederland, heeft zelf diabetes en vertelt tijdens de cursus dat de trainers zich moeten focussen op de patiënten met diabetes type 2. Dit hebben 90 tot 95% van de diabetici. "Type 1 is een auto-immuunziekte, hier kunnen jullie als trainers helaas weinig bij helpen tijdens het sporten. Anders is dat voor diabetici met type 2. Sporten heeft een gunstig effect op onder andere de nierfunctie en de bloeddruk. Ook stimuleert sporten de bloedsomloop. Dit zijn allemaal zaken die patiënten met diabetes type 2 gezonder kunnen maken."

Volgens de voorlichter van DVN vertellen artsen de patiënt vaak niet wat voor een goede invloed sporten kan hebben op hun gezondheid. De patiënten denken volgens Jeroen vaak dat sport alleen het krijgen van overgewicht buiten de deur houdt maar het effect gaat verder dan alleen kilo's verliezen. Het aankaarten van deze voordelen voor hun gezondheid door trainers is dus zeer belangrijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden