Logo streekbladzoetermeer.nl


Hélène column
Hélène column (Foto: portret Hélène Ouwerkerk)

Snoep

Toen ik van de week boodschappen deed, gooide ik een paar zakken snoep in mijn karretje. Verbaasd keek manlief naar de lekkernijen. Hij kon deze aanschaf niet rijmen met onze pogingen om kilo's te verliezen. "Het is dinsdag Halloween", legde ik uit. "Maar wij doen toch alleen aan Sint Maarten?", was zijn antwoord. Dat is wel zo maar als er toch kinderen voor de deur staan die roepen 'Snoep of je leven" dan geef ik ze liever snoep. Nou, u voelt hem al aankomen. Geen kind te bekennen. Op een gegeven moment ging de bel. Opgetogen ging ik naar de voordeur om verbijsterd een man met een collectebus voor de Alzheimerstichting te zien staan. Hij wilde geen snoep maar wel wat muntjes voor het goede doel. Oké. Bij huize Ouwerkerk stoppen we in elke collectebus wat. Maar Halloweengangers bleven verder uit.

Ik merk dat er twee kampen zijn. Het Halloween-kamp die het vaak ook geweldig vinden om hun huis te versieren. Deze groep heeft niks met Sint Maarten. En het Sint Maarten-kamp dat Halloween aan zich voorbij laat gaan en op 11 november al zingend langs de deuren gaat. Een buurvrouw deed van de week al een briefje in de bus dat de kinderen op 11 november de straat op gaan. En als je wil dat ze aanbellen je een kaarsje moet branden. Goed geregeld. Het kan maar duidelijk zijn.

Ik herinner me nog 22 jaar geleden toen wij net in Zoetermeer woonden. In Den Haag ging niemand met Sint Maarten langs de deuren. Ik had er weleens vaag van gehoord maar dat was een beetje: de klok horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Dus toen eind september een paar jongetjes zingend voor de deur stonden, deelde ik vrolijk snoep uit. Tot ik een paar uur later op een verjaardag bij de buurvrouw zat. De knapen waren ook bij haar geweest. "Kom over een paar weken maar terug", had ze gezegd. Verbijsterend vroeg ik of het nog geen Sint Maarten was dan. Nee, dat was pas 11 november.

Hoe dan ook met mijn Halloweensnoep ben ik blijven zitten. Nou ja dat blijft wel goed tot 11 november. Maar dan moet ik het wel even goed verstoppen voor manlief en dochters. Weet u een goede verstopplek?

Hélène Ouwerkerk

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox