Logo streekbladzoetermeer.nl


Wethouder Vugs (rechts) en actrice Inge Ypenburg (links) openen de Goede Dadenwinkel. Foto: Ronald Stam
Wethouder Vugs (rechts) en actrice Inge Ypenburg (links) openen de Goede Dadenwinkel. Foto: Ronald Stam

Week alfabetisering afgesloten met opening

Wethouder Isabelle Vugs (onderwijs) heeft vrijdag 8 september de eerste Goede Daden Winkel van Nederland geopend. De winkel stond een dag midden in het Stadshart op het Promenadeplein ter hoogte van C&A speciaal om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid.

Zoetermeer - Inwoners konden naar deze winkel toe met een lege portemonnee en een vol hart. Wat zij hier kopen betalen ze niet met geld, maar met een goede daad. Al deze daden hebben te maken met lezen, schrijven en rekenen.

Met de Goede Daden Winkel sluit in Zoetermeer de week van de alfabetisering officieel af. Dit jaar is Zoetermeer gastgemeente van de week. En niet voor niets. Isabelle Vugs: 'Laaggeletterdheid is nog altijd een groot probleem. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast hebben zij vaak ook moeite met digitale vaardigheden. Zij zijn laaggeletterd. Dit geldt ook voor 10% van de Zoetermeerders. Mensen met leesproblemen lopen iedere dag tegen problemen aan. Schulden, vereenzaming en schaamte liggen op de loer. Tijdens de Week van de Alfabetisering is landelijk extra aandacht voor laaggeletterdheid. Het is belangrijk dit aan te pakken en hier aandacht voor te vragen.'

In Zoetermeer kunnen inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven terecht bij het Taalhuis. Het Taalhuis helpt tijdens de inloopspreekuren. In het Taalhuis is ook (les)materiaal aanwezig om zelf je Nederlands te verbeteren en er staan computers waarop digitaal lesmateriaal wordt aangeboden. Voor hulp bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden is er het Digi-Taalhuis. Het Taalhuis is te vinden in de hoofdbibliotheek aan de Duitslandlaan 440 in Zoetermeer en via www.bibliotheek-zoetermeer.nl.

Ook roept de gemeente Zoetermeer bedrijven op om een Taalakkoord te ondertekenen. In een Taalakkoord leggen zij vast wat zij gaan doen aan laaggeletterdheid. Vijftien organisaties hebben zich al aangesloten bij het samenwerkingsverband. Zij ondertekenen in december een Taalakkoord.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox