Dit beeld gaat Zoetermeer niet krijgen.
Dit beeld gaat Zoetermeer niet krijgen.

College zet defintief punt achter Holland Outlet Mall

Zoetermeer - Het college van B&W zet definitief een streep door Holland Outlet Mall. Nu initiatiefnemer Provast zich dit weekend heeft teruggetrokken, gaat de deur definitief dicht en is het hoofdstuk gesloten. De gemeente gaat proberen om een deel van de kosten die door de gemeente zijn gemaakt te verhalen op de initiatiefnemers.

Door Hélène Ouwerkerk

Hoewel de meningen verdeeld zijn, waren zowel voor- als tegenstanders het erover eens dat er een punt moet worden gezet achter Holland Outlet Mall. De deur op een kier blijven houden voor een eventuele doorstart, wordt door niemand wenselijk geacht.

LHN en VVD noemen het vooral jammer dat het HOM strandt. Bij partijen als SP, Zó en GroenLinks heerst de teneur dat zij al nooit wat in het voorstel hebben gezien. Ingeborg ter Laak: "Dit project heeft alleen maar onrust gegeven." Chantal Walther van de PvdA wil dat het college gaat proberen om een deel van de kosten, die zijn gemaakt, gaat terugvorderen op de initiatiefnemers. "Het gaat hier om een bedrag van 930.000 euro", aldus wethouder Paalvast van financiën. Dit geld is uitgegeven aan haalbaarheidsonderzoeken en samenspraak. Wethouder Rosier geeft de raad aan dat hij het wil proberen maar waarschuwt ervoor om hier niet teveel van te verwachten. Volgens Rosier zijn ook niet alle onderzoeken voor niets geweest. "Het parkeeronderzoek heeft 130.000 euro gekost maar dit kunnen we ook zonder HOM gebruiken", aldus Rosier. Hij wil de verkeerssituatie rond het Woonhart sowieso aanpakken. Jordi Boerboom: "De wethouder wil ons laten geloven dat we geld effectief hebben besteed maar dan hebben we het maar over 130.000 euro van bijna een miljoen." Ook teleurstelling over het stranden van HOM is er bij wethouder Margreet van Driel: "Alle winst die het de stad op had kunnen leveren is verdampt." Van Driel wil wel dat er een punt wordt gezet maar ziet wel iets in een evaluatie waarbij Raad en College wordt betrokken. "Als er weer een dergelijk project zich aandient dan moeten we weten hoe er mee om te gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden