Logo streekbladzoetermeer.nl


Joke Mos: "Het Forum is een uniek concept voor Nederland." Foto: PR
Joke Mos: "Het Forum is een uniek concept voor Nederland." Foto: PR

Organisaties sluiten massaal aan bij laagdrempelig Forum

Door Hélène Ouwerkerk

De verbouwing van de bibliotheek en het stadhuis aan het Stadhuisplein begint steeds vastere vormen aan te nemen. Voor bibliotheek-directeur Joke Mos en haar team komt langzaam maar zeker het eind in zicht dat ze in de tijdelijke locatie aan de Duitslandlaan zitten. Dit terugverhuizen is ook het moment waarop Zoetermeer gaat kennismaken met het Forum Zoetermeer. Joke Mos is ontzettend trots op dit project. "Dit is uniek in Nederland", zegt zij enthousiast.

Zoetermeer - Het Forum Zoetermeer is een bonte verzameling van Zoetermeerse organisaties met een gemeenschappelijk doel. In het Forum bieden zij straks op een laagdrempelige manier hun diensten aan het publiek aan. Er zijn vijf pleinen: lezen, educatie, stad & vrije tijd, gezond & welzijn en mens & maatschappij. Maar liefst 35 organisaties zoals Volksuniversiteit, WMO loket, Jong Perspectief, Seniorweb en Stichting Mooi doen aan het Forum mee.

"Ik ontzettend trots dat zoveel partijen meedoen", zegt Joke Mos. "Dit is een uniek concept dat nog nergens in Nederland op deze schaal is. In de oude bibliotheek hebben we al een beetje kunnen experimenteren omdat toen ook bijvoorbeeld Volksuniversiteit en MeerPunt een loket bij ons hadden. Het concept wordt nu nog breder. Feitelijk kan je stellen dat iedere inwoner van Zoetermeer op een zeker moment in het Forum gaat komen."

Op de vraag of de directeur een organisatie kan noemen met wie ze extra blij is, schudt Mos haar hoofd. "Dat kan ik niet zeggen want met iedere partner of organisatie ben ik even blij. Het Forum is ook tot stand gekomen door een brainstorm met alle organisaties", zegt ze resoluut. "Maar ik vind het wel bijzonder, dat er bijvoorbeeld een mama-café komt. Ouders kunnen daar terecht voor gezelligheid maar als er toevallig iemand vragen heeft over opvoeden, dan is dat ook dé plek waar je die kan stellen zonder dat je gelijk hele zware gesprekken hoeft te voeren." Volgens Joke Mos wordt juist die laagdrempeligheid een belangrijk punt van het Forum. "Bij het WMO loket moet je bijvoorbeeld natuurlijk in privacy kunnen praten maar in principe hebben we zo min mogelijk loketten. Het Forum krijgt meer gezellige zitjes waar je kan praten met de organisaties."

Het Forum gaat in januari open. Omdat Joke Mos veel vragen van inwoners krijgt, schrijft ze elke maand een column in het Streekblad waarin ze een tipje van de sluier oplicht. Deze week de eerste aflevering

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox