Logo streekbladzoetermeer.nl


Jan van der Velde. Foto: Jan van Es
Jan van der Velde. Foto: Jan van Es

Politicoloog Jan van der Velde plotseling overleden

Door Dammis de Geus

Op 2 september is tijdens zijn vakantie met familie in Frankrijk de prominente Zoetermeerder Jan van der Velde plotseling overleden. Hij kreeg een hartstilstand.

Zoetermeer - De sterk bij de samenleving betrokken politicoloog Van der Velde is 65 jaar geworden en was onder meer tien jaar lang actief voor het lokale CDA als fractiesecretaris en communicatieadviseur. Hij was ook tijdelijk afdelingsvoorzitter. Van der Velde werkte bij Palet Welzijn van de gemeente Zoetermeer.

Hij was ook bekend vanwege zijn activiteiten voor het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Zo was hij ook auteur van vele boekjes over de lokale geschiedenis, onder andere 'Turf uit Zoetermeer: fossiele brandstofwinning in de Hollandse Gouden Eeuw'. Het behoud van het lokaal erfgoed ging hem zeer aan het hart, getuige zijn strijd voor het behoud van de oude Nicolaasschool naast de RK-kerk aan de Dorpsstraat. Dat karakteristieke gebouw werd uiteindelijk toch gesloopt.

Duurzaam

Jan van der Velde streed eveneens met veel passie voor een duurzame samenleving. Zo was hij betrokken bij het succesvolle initiatief van het lokale CDA om aardgasauto's (met gebruik van de brandstof LNG) te laten gebruiken door de gemeente. Dit plan was ook een belangrijk onderwerp in de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox