Logo streekbladzoetermeer.nl


Reinold Vugs
Reinold Vugs (Foto: Portret Reinold Vugs)

Lanterfanten

Onlangs heb ik de vertaling afgerond van Aus dem Leben eines Taugenichts. De kleine roman werd geschreven door Joseph von Eichendorff en verscheen voor het eerst in 1826. Het is een heerlijk, romantisch verhaal over een knaap die de wereld in trekt omdat zijn dorpje te klein voor hem wordt. Taugenichts kun je op verschillende manieren vertalen, maar ik heb voor lanterfanter gekozen. Lanterfanten is een werkwoord – nou ja, 'werk'- dat weinig gebruikt wordt. Ik vind het lekker lui klinken, het past prima bij de zomer waarin velen, net als mijn zwerver, op reis gaan.

Vertalen is deels herscheppen. Het Duits is vaak knap compact en ofschoon ik het goed beheers, blijft het lastig om niet alleen het woord maar vooral de geest te vangen. Het uitdagendst zijn de liedjes die door de hoofdstukken heen gestrooid zijn. Slechts zelden lukt het me om heel dicht bij de taal van Von Eichendorff te blijven, dus dat betekent puzzelen. Het rijmschema behouden, proberen evenveel lettergrepen per regel te gebruiken en vooral: de sfeer van het origineel benaderen. Zélf iets scheppen is het mooist, maar direct erna komt vertalen wat mij betreft.

Binnenkort gaan ook wij lanterfanten. De wereld in, zij het niet zo wijd. Genieten van de natuur. Wandelen. Lekker eten en drinken. Net zoals mijn lanterfanter doet, al maakt hij er ook nog zelf muziek bij met zijn kleine viool. Ik neem mijn vertaling mee, want ze is nog niet af. Het is een eerste versie, waaraan ik deze zomer nog regelmatig zal werken. Het meeste is gedaan, nu is het vooral een kwestie van schuren en polijsten. De taal van Von Eichendorff laten glanzen, nee fonkelen. Hij heeft een juweeltje geschapen, een briljant met vele facetten. Ik wil proberen hem en zijn werk recht te doen. Of en wat hij dronk terwijl hij dacht en schreef, weet ik niet. Ik weet wél dat ik regelmatig zal nippen aan mijn glas koele rosé en zal proosten op het lanterfanten.

Reinold Vugs

reageer als eerste
Meer berichten