Gespreksleider Tom Leest met een van de aanwezigen in het provinciehuis.
Gespreksleider Tom Leest met een van de aanwezigen in het provinciehuis.

Vooral tegengeluid voor HOM tijdens publieksbijeenkomst

Een publieksbijeenkomst geeft de commissie van de provincie een kans een mening te vormen over de Holland Outlet Mall die misschien naar Zoetermeer komt. Ook de provincie heeft namelijk een stem in dit besluit. "Ik snap niet waar de gemeenteraad mee bezig is", aldus SP-lid Daniël Westhoek.

Zoetermeer - De Zoetermeerse gemeenteraad stemde in januari in met aanvullend onderzoek naar de verdere ontwikkeling van een Holland Outlet Mall. Hoewel er veel kritiek werd geuit, stemde een grote meerderheid voor verder onderzoek. Voor verdere ontwikkeling van de HOM in Zoetermeer moet eerst het bestemmingsplan van de gemeente worden aangepast. De provincie Zuid-Holland moet dit bestemmingsplan beoordelen en de afweging maken of de beoogde ontwikkeling past binnen het provinciaal beleid. Om een weloverwogen besluit te kunnen nemen, hoorde de commissie op deze bijeenkomst de voor- en tegen geluiden aan.

Verschillende winkeliers lieten tijdens de bijeenkomst weten een slechte toekomst voor hun winkels te zien als de HOM naar Zoetermeer komt. "Met de komst van de Holland Outlet Mall gaan winkels elkaar kapot concurreren. Drie maanden na de eerste verkoop van producten liggen producten al in de outlet mall, daardoor missen de winkeliers inkomsten. De Passage van het Stadshart loopt leeg, ik durf zelf ook niet verder te investeren door angst van de dreiging van de HOM", zo liet een winkelier uit het Stadshart weten.

Ook ondernemer Dennie van Herwijnen was aanwezig. Hij heeft al meerdere keren laten weten fel tegen de komst van de outlet mall te zijn. "Winkeliers betalen de inkoopprijs bij de importeurs, maar deze importeurs komen nu naar de HOM en verkopen hun spullen daar voor die inkoopprijs. Hierdoor kunnen mijn klanten hun producten daar goedkoper halen, want als ik mijn producten voor de inkoopprijs verkoop verdien ik niets. Goede ondernemers gaan zich vestigen waar kansen zijn en dat is dus niet in Zoetermeer."

Ook de gemeente Gouda werd op deze avond vertegenwoordigd. "De plannen zijn gebaseerd op cijfers uit de crisistijd. Zeven miljoen bezoekers per jaar voor een outlet centrum in Zoetermeer en 4,7 miljoen voor de Efteling? Daar klopt niets van."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden