Karin van Rutten van Palet Welzijn geeft het startsein voor de Rolstoelvierdaagse bij verpleeghuis Magnolia in Oosterheem. Foto Kees van Rongen
Karin van Rutten van Palet Welzijn geeft het startsein voor de Rolstoelvierdaagse bij verpleeghuis Magnolia in Oosterheem. Foto Kees van Rongen

Rolstoelers genieten van het stralende weer op eerste dag

Bij tien verschillende locaties in Zoetermeer vertrokken maandagmiddag in totaal meer dan 300 rolstoelgebruikers voor de Rolstoelvierdaagse. Karin van Rutten van Palet Welzijn gaf maandagmiddag het startsein voor de 35 deelnemers van Verpleeghuis Magnolia in Oosterheem.

Ruim 400 vrijwilligers hebben zich voor de Rolstoelvierdaagse aangemeld. Zij maken het evenement mogelijk als rolstoelduwer, verkeersregelaar en organisator. Sponsors hebben gezorgd voor versnaperingen, een petje tegen de zon en bij slecht weer is er ook bescherming tegen de regen. Maar maandag was het stralend weer en zo leek het ook de andere dagen te zijn.

Hanneke Cusell (68) is een van de vele vrijwilligers. Zij duwt de 85-jarige Jenneke Forsten, die straalt in haar rolstoel. "De mensen vinden het heerlijk om buiten te zijn," vertelt Hanneke. "Daarom ga ik niet alleen met ze wandelen tijdens de Rolstoelvierdaagse. Ik doe het elke dinsdagmiddag met bewoners. Ze zijn blij als ik kom en ik blijf er zelf ook gezond bij."

Ria Horsten (91) wordt geduwd door haar dochter Els. "Je hebt toch wel een sigaretje voor onderweg hè," vraagt ze aan haar dochter. "Ja, ik kan niet zonder mijn sigaretje. Ik word in juni 92 en rook al vanaf mijn vijftiende. Je ziet, zo slecht is roken niet, hoor."

Arnold Buikema (56) heeft zich voor de tweede keer aangemeld als vrijwilliger. "Mijn schoonmoeder, Willy Houssart, is 88 jaar. Ze vindt het prachtig en geniet er van. Daar doe ik het voor."

Wil van Haaren is 95 jaar. "Vroeger liep ik de Nijmeegse Vierdaagse. Dat lukt niet meer." Dochter Tini (70) duwt haar moeder. We doen al voor de derde keer mee."

Ook de 56-jarige Marcel Bedijn loopt achter de rolstoel van zijn moeder, de 89-jarige Maria Verschuren. "De vorige jaren liep ik vanaf verzorgingshuis Seghwaert met mijn moeder. Maar omdat ze moest verhuizen naar Oosterheem loop ik nu hier mee.

De 88-jarige Jan Bolleboom duwt zijn even oude echtgenote Annie. Hun dochter Joke (61) en Ineke (62) lopen mee met een extra rolstoel. "Hij kan dat niet de volle vier kilometer volhouden," zegt Joke. "Straks gaat hij ook in de rolstoel en duw ik samen met m'n zus hun rolstoelen."

In het gedeelte bij de Mediamarkt in het Stadshart is het vanavond, donderdag 18 mei om 18.30 uur, een drukte van belang. De 300 deelnemers met 400 vrijwilligers van de Rolstoelvierdaagse worden feestelijk met muziek verwelkomd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden