Kijkje in de keuken bij de brandweer via social media

Door Marijke Helsloot

Sinds kort kunt u dagelijks de belevenissen van de brandweerkazernes Stadshart en Oosterheem volgen via Facebook. Tijdens hun diensten plaatsen zij naast de vaste werkzaamheden foto's en films op hun nieuwe pagina's.

Zoetermeer - Pascal Akkerman, plaatsvervangend ploegchef en bevelvoerder van de kazerne in Oosterheem en Johan van Putten, bevelvoerder en ploegchef van de kazerne in het Stadshart willen de Zoetermeerse inwoners op de hoogte brengen van hun activiteiten via social media. Van Putten: ,,De mensen hebben behoefte aan nieuws in de stad. Wij zijn heel enthousiast over en trots op ons werk wat we graag willen delen. Maar ook vooroordelen kunnen we uit de wereld helpen. Zo denken mensen vaak dat wij de hele dag zitten te kaarten als er geen incidenten zijn. Op Facebook unnen we laten zien dat we tijdens onze diensten oefeningen en boodschappen doen, sporten, koken en aan andere werkzaamheden doen. Foto's van incidenten kunnen we laten zien. Maar heftige beelden zal je niet tegenkomen op onze pagina. En privacy staat altijd voorop."

Als er iets gebeurt in de stad hebben mensen vaak vragen daarover. Ze gaan meestal via social media op zoek naar informatie. Akkerman: ,,Zo hadden we een keer een training 'mensen redden van het ijs' bij de Dobbeplas. Zoetermeerse inwoners dachten dat er een groot ongeluk was gebeurd. Via Facebook kunnen we nu uitleggen wat we aan het doen zijn."

De pagina van de Zoetermeerse brandweer wordt ook gebruikt om tips te geven over brandveilig wonen. Een belangrijke en relatief nieuwe taak van de brandweer. Van Putten: ,,Op zaterdag 10 juni vindt de 112 Veiligheidsdag op het evenemententerrein van de Silverdome plaats. Hierover kunnen we ook interessante berichten, foto's en films delen met geïnteresseerden."

De brandweerwagens zijn uitgerust met een standaard waarop een Gopro-camera bevestigd kan worden. Akkerman vertelt: ,,Tijdens onze ritten kunnen we de camera aanzetten. Zo kun je zien wat er in de wagen gebeurd als we op weg zijn naar een incident en in welke situaties wij terechtkomen tijdens ons werk. Deze films kunnen we delen met de Zoetermeerse inwoners. Kentekens en gezichten zijn onherkenbaar en we bepalen zelf wat er wel of niet getoond wordt. We willen wel benadrukken dat de hulpverlening altijd voorop staat."

Via social media kunnen de twee Zoetermeerse kazernes nu op een snelle manier grote groepen mensen bereiken. Van Putten: ,,Onze inwoners kunnen een kijkje nemen in de keuken van de brandweer. Tot nu toe hebben we bijna 300 volgers en dat mogen er nog veel meer worden. Daarom roepen we Zoetermeerders op onze Facebookpagina's eens te bekijken, te volgen en te liken. Wij proberen op de pagina's zo goed mogelijk te vullen met mooi beeld, interessante nieuwsberichten en tips over veiligheid."
Volg nu op Facebook de twee nieuwe pagina's van de Zoetermeerse brandweerkazernes op www.facebook.com/kazerneoosterheem en www.facebook.com/kazernestadshart. Bij het bereiken van 2.000 volgers (per kazerne) verloot de brandweer per locatie een mee-loopdag gedurende een 12-uursdienst.

Meer berichten