Interim-directeur Hans van de Bunte. Foto: Fred Roland
Interim-directeur Hans van de Bunte. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Museum De Voorde kansloos in cultuurdebat

Actueel 1.180 keer gelezen

Zoetermeer - Museum De Voorde is teleurgesteld over het besluit om de subsidierelatie met het museum te beëindigen. Het gevolg van dit besluit is dat Museum De Voorde naar alle waarschijnlijkheid haar deuren zal moeten sluiten.

Door Hélène Ouwerkerk

Interim-directeur Hans van de Bunte, heeft de afgelopen maanden iedere gelegenheid aangegrepen om in te spreken in raads- en commissievergaderingen. De afgelopen twee weken, toen het besluit over het museum ook daadwerkelijk op de agenda stond, kreeg de directeur ook bijval. Twee weken geleden nog van oud-raadslid Huri Sahin, die het college onbehoorlijk bestuur verweet. En afgelopen maandag van Cees Molsbergen, oud-rector van het Erasmus College en oud-lid van de Raad van Bestuur van het voormalig Stadsmuseum. “Een onverstandig besluit, 6000 leerlingen maken soms voor het eerst kennis met cultuur. Scholen moeten dit nu buiten de stad gaan zoeken en dat gaat geld kosten. Geld wat aan de ouders moet worden gevraagd”, aldus Molsbergen. Ook waarschuwde hij voor een alternatief. “Zelfs een eenvoudige oudheidkamer gaat zeker twee ton kosten. Ik adviseer om het besluit niet nu te nemen maar in deze collegeperiode van vier jaar.”

Molsbergen was niet de enige. De oppositiepartijen GroenLinks, Zoetermeer Vooruit, D66, PvdA en SP wilden eerst een onderzoek. “Ik heb een deja vu. Waarom eerst een besluit nemen en daarna pas de consequenties onderzoeken. We krijgen hier de kriebels van”, aldus Yvonne Bink (Zoetermeer Vooruit).

Toekomst
Het personeel en de vrijwilligers van Museum De Voorde waren aangeslagen en verdrietig. Directeur Hans van de Bunte was na afloop strijdbaar als altijd. “Ons eerste aandacht gaat uit naar het personeel en de vrijwilligers. De totstandkoming van dit besluit heeft op een uiterst onprofessionele wijze plaatsgevonden. De tegenargumenten en een alternatief voorstel dat het museum aangedragen heeft, zijn door het college niet meegenomen in het Raadsbesluit naar de raadsleden. Een inhoudelijke discussie met het museum, noch met de inwoners van Zoetermeer is men niet aangegaan. De financiële, beleidsmatige en maatschappelijke gevolgen van het besluit worden door het College van B&W pas na het besluit in kaart gebracht; dit is een onbehoorlijke manier van besluitvorming. Maar we gaan ons deze week buigen over de alternatieven. Die zijn er zeker. Een gerechtelijke procedure vanwege onbehoorlijk bestuur maar ook een Streekmuseum in een andere plaats of anders gefinancierd door fondsen of rijke mensen zijn opties die we nu gaan onderzoeken.” Het Museum blijft tot 1 juli 2023 open en komt ook met een nieuwe expositie over de natuur in Zoetermeer.
Vorige week opperde het Historisch Genootschap Oud Soetermeer om een erfgoedcentrum te realiseren. “Dat kan met de ongeveer 600 objecten die zij zo’n 30 jaar geleden aan het toenmalige Stadsmuseum hebben geschonken. Maar dat geldt niet voor de objecten die na die tijd zijn verzameld. De wethouder doet alsof die van geen historische waarde zijn maar dat is niet waar. Deze objecten zijn eigendom van het museum en vallen niet terug aan de gemeente. De ethische code van geregistreerde musea voorkomt dat. Privé schenkingen gaan terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Dat gebeurt nu al”, aldus van de Bunte.

Bezoekers
Door het college en de coalitie wordt telkens geschermd met tegenvallende bezoekerscijfers. Saillant detail is juist maandag de Museumvereniging meldde dat bijna de helft van de Nederlandse musea te maken heeft met tegenvallende bezoekerscijfers. Het Rijk heeft coronasteun gegeven maar deze steun is niet geoormerkt en veel gemeenten geven maar beperkte coronasteun aan musea. Hans van de Bunte: “Wij doen het niet slecht en schrijven dankzij een kleine noodsteun zwarte cijfers. De bewering van het College van B&W dat het museum exploitatietekorten heeft is ongegrond.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 22 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16