Gemeenteraad tijdens debat over Museum De Voorde. Foto: Fred Roland
Gemeenteraad tijdens debat over Museum De Voorde. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Ondanks veel losse eindjes valt het doek voor Museum De Voorde

Actueel 1.298 keer gelezen

Zoetermeer - Het doek is gevallen voor Museum De Voorde. Een meerderheid van de gemeenteraad zette afgelopen maandag een streep door de subsidie aan het enige geregistreerde museum dat Zoetermeer rijk is. Dit zal het gevolg hebben dat Museum De Voorde haar deuren moet sluiten.

Door Hélène Ouwerkerk

De oppositiepartijen probeerden tevergeefs het tij te keren en de coalitie te bewegen om toch eerst een goed onderzoek te doen naar de gevolgen en kosten van de sluiting. De coalitie die al in haar coalitie-akkoord het besluit had genomen was op geen enkele manier te bewegen om ook maar een beetje toe te geven. Fractievoorzitter Roel van der Vlies (Zó!): “Er zijn altijd partijen geweest die tegen hebben gestemd. Het is niet zo onvoorstelbaar als die partijen nu ze in coalitie zitten hun wensen doordrukken.” Zijn woorden zorgden voor een schok bij de oppositie en de overvolle publieke tribune. Van der Vlies gaf aan dat het woord doordrukken ongelukkig was gekozen maar toen was het wel gezegd. Ook Hanneke Wortel (LHN) had weinig goeds over voor het museum. Dat het museum honderden leerlingen ontvangt werd door haar afgedaan met de woorden. “We hebben niks met cultuureducatie. Educatie moet op school gebeuren.” Wethouder Marijke van der Meer, haalde in haar eerste termijn uit naar de afgestudeerd bedrijfskundige Van de Bunte, directeur van De Voorde door hem “een kunstenaar met een rijke fantasie te noemen.”
De oppositiepartijen D66, GroenLinks, PvdA, Zoetermeer Vooruit en de SP probeerden het tij te keren. Zij zijn vooral bang dat dit erg snel genomen besluit juist veel extra geld gaat kosten omdat een nieuw erfgoedcentrum voor het Zoetermeers erfgoed duurder uitvalt en bovendien de afwikkeling van het museum lang en kostbaar gaat zijn. Sicco Louw (PvdA): “Dit is geen behoorlijk bestuur. Ik heb met afgrijzen de brief aan de Voorde gelezen waarin het college het museum wil sluiten zonder eerst de gevolgen in kaart te brengen”. Frank Schoonbeek (D66) noemt het besluit onvolledig en met veel onzekerheden. Hij is bang voor een financiële misstap. Walter Steenis (GroenLinks): “De gevolgen zijn niet duidelijk. Dit is toch een besluit waarbij we de inwoners hadden moeten betrekken.” Yvonne Bink (ZV) gaf aan dat het besluit al was genomen.
Lees verder pagina 3

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09