Met Pinksteren was het weer een bende bij woongebouw De Sprinter aan de Gondelkade. Foto PR
Met Pinksteren was het weer een bende bij woongebouw De Sprinter aan de Gondelkade. Foto PR

Bewoners De Sprinter betalen voor overlast

Actueel 1.768 keer gelezen

ZOETERMEER - Bewoners in de buurt van de Gondelkade in de wijk De Leyens bij het woongebouw De Sprinter ergeren zich aan de afvaltroep bij het complex. “Ieder toezicht ontbreekt,” zegt een van de buurtbewoners. “En gezien het feit, dat deze bende een dagelijks terugkerend probleem is, schijnt niemand er iets aan te willen doen.”

Door Kees van Rongen

De rotzooi bij het woongebouw van 62 jongerenwoningen staat in schril contrast met de buurt. “Niet bepaald een fraai visitekaartje voor de wijk De Leyens,” meent een buurtbewoner. De foto’s, die met Pinksteren (5 en 6 juni) zijn gemaakt en door een buurtbewoner werden opgestuurd, laat aan duidelijkheid over de overlast niets te raden over.
“De flat doet mij denken aan de voormalige ‘Junkenbunker’ aan de Saloméschouw in de jaren tachtig en negentig. Al was het daar indertijd schoner dan nu aan de Gondelkade. Misschien is het de huidige generatie,” meent de buurtbewoner. “Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren. De grootste ergernis van de mensen uit de buurt is de opeenhopingen van vuilnis buiten de ondergrondse containers. Met als gevolg dat vuilniszakken worden opengetrokken en het afval gaat zwerven. Dat afval zal ongetwijfeld ongedierte zoals ratten aantrekken. Door het frequente verloop van de bewoners uit De Sprinter staat er geregeld ook een stapel grofvuil, die naar mate het langer blijft staan, nog meer aangroeit. Het is al langer een probleem en de gemeente, die op de hoogte moet zijn, schijnt er niks aan te doen. De bende lijkt alleen maar erger te worden.”

Dagelijks opruimen
De gemeente zegt op de hoogte te zijn van de problemen. “Om de overlast te beperken, ruimen we nu dagelijks het grofvuil en overige afval op,” zo laat de afdeling van de gemeentereiniging weten. “Dit is frequenter dan overal elders in Zoetermeer. Bovendien wordt momenteel toezicht gehouden door het Team Handhaving van de gemeente. Inmiddels hebben diverse bewoners de kosten moeten betalen voor het opruimen van het afval”. Daarnaast is over deze situatie contact opgenomen met de verhuurder van deze jongerenwoningen, de woningcorporatie Vidomes. Men zal op korte termijn de bewoners hierover aanschrijven, zo is door de verhuurder toegezegd. De buurt hoopt, dat de overlast snel wordt opgelost. Dat het gebouw wel weer het aanzien waard is, zoals Schippers Architecten in 1998 voor ogen had. De vorm van het langgerekte gebouw en de kleuren geel en blauw verwijzen naar het NS-treintype De Sprinter.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 15 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 18 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16