Technische medewerkers brengen de nieuwe bedden op orde voor de verschillende afdelingen van het LangeLand Ziekenhuis. Foto Kees van Rongen
Technische medewerkers brengen de nieuwe bedden op orde voor de verschillende afdelingen van het LangeLand Ziekenhuis. Foto Kees van Rongen

Lange Land Ziekenhuis vervangt alle bedden

Actueel 1.012 keer gelezen

ZOETERMEER - “Het is een pittige logistieke operatie, maar binnen een week moeten alle oude bedden zijn vervangen door splinternieuwe modernere bedden in het LangeLand Ziekenhuis,” zegt projectleider huisvesting van het Zoetermeerse ziekenhuis, Robert Jan de Beurs.

Door Kees van Rongen

Dat het een enorme logistieke operatie is, is duidelijk want in totaal worden maar liefst alle 196 ziekenhuisbedden van het LangeLand Ziekenhuis vervangen. Eerder waren ook al de ic-bedden vernieuwd. Vrachtwagens uit Tsjechië brachten deze week de nieuwe bedden naar Zoetermeer.

“Het verplegend personeel heeft nadrukkelijk inspraak gehad bij de keuze voor de nieuwe bedden,” legt Robert Jan de Beurs uit. Uit de verschillende testbedden kwam dit bed als beste naar voren en daarom zijn deze bedden besteld.” 

In een hal gescheiden van de ziekenhuisafdelingen zijn technische medewerkers bezig om de bedden klaar te maken voor de verschillende afdelingen. Volgen de projectleider is er een groot verschil met de oude bedden. “Een van de verschillen met het oude bed zijn de drie aparte delen op de bodem van het bed, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Bovendien is er midden onder het bed een vijfde wiel aangebracht. Hierdoor is het bed heel gemakkelijk door de mensen van de verpleging te besturen. Daarnaast kan de patiënt het bed zelf eenvoudig in verschillende standen zetten. Voor de verpleegkundigen is het bed aan het voeteneind eenvoudig te bedienen met een toetsenpaneel. Met dit toetsenpaneel kan men het bed in de meest comfortabele stand brengen,” legt Robert Jan de Beurs uit.

 Volgens hem hebben ziekenhuisbedden een enorme vlucht genomen en is er de afgelopen jaren veel veranderd in comfort en techniek. “De technologie is duidelijk verbeterd sinds zo’n vijftien jaar geleden de oude bedden in gebruik zijn genomen. Deze nieuwe bedden voldoenaan alle moderne eisen. Deskundigen hebben dat uitgetest onder meer met het recht op zitten en tegen het doorliggen van patiënten.” De vernieuwing is gunstig voor het verplegend personeel maar ook voor de patiënten. “De nieuwe bedden gaan zeker weer zo’n twaalf jaar mee.”

Operatie
Terwijl de technische medewerkers de bedden in orde brengen, zijn zorgmedewerkers druk bezig de bedden op te maken. Daarna gaan de bedden naar de verschillende afdelingen. “Zodra een patiënt even van zijn bed af kan, wordt het oude bed door het nieuwe bed vervangen. Dat loopt heel gesmeerd,” weet inmiddels projectleider De Beurs.

Herbestemming
Overigens gaan de oude ziekenhuisbedden niet naar de sloop want het Lange Land Ziekenhuis heeft een goede bestemming gevonden voor de oude bedden die met wat opknappen nog best een ronde mee kunnen. Daarom staat inmiddels buiten het LangeLand Ziekenhuis een grote zeecontainer klaar om de oude bedden in op te slaan.

“De eerste lading is bestemd voor Kameroen. En via een oud medewerker is ook een andere bestemming gevonden voor de volgende lading bedden. Dat transport gaat richting Ghana. Ze zullen daar nog wel een beetje moeten worden opgeknapt, maar de bedden zijn nog zeker heel goed bruikbaar. Op deze manier krijgen ze toch een tweede leven”, vertelt Robert Jan de Beurs.

Al met al is de beddenvervangactie een hele operatie binnen het LangeLand ziekenhuis waar keihard aan wordt gewerkt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Onafhankelijk vergelijken, overstappen en besparen: Internetvergelijk.nl en Verzekeringvergelijk.nl 12 apr, 09:34
Afbeelding
Facilitair Medewerker bij Event- en Partycentrum het Witte Paard 11 apr, 17:06
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius tijdens het veiligheidsoverleg. Foto: Archief/Fred Ronald
Rijk geeft geld voor aanpak jeugdcriminaliteit 10 apr, 15:43
Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59